Äldre vill möta färre personal: ”Viktigast att ändra på”
– Våra siffror drar inte iväg men de sänks inte direkt heller. Vi jobbar med detta hela tiden, säger socialchef Ann-Katrin Ståhl.
De äldre svarar i enkäter, bland annat i underlaget till nya äldreomsorgsplanen, att de vill träffa så få olika personal som möjligt. Det är ett av de viktigaste önskemålen.
Därför har kommunen som delmål att komma ned till 14 olika hemtjänstpersonal som hjälper den äldre personen under två veckor. Men där är man inte ännu.
Under 2020 och 2021 har kontinuitetssiffran legat kring 16-17 olika personal. Kontinuitetssiffran följs upp vid varje socialnämnd sedan hösten 2019.
– Vi knaprar oss ner och i de norra delarna av kommunen har vi lyckats bättre med att minska antal medarbetare per brukare, säger hon.
Kontinuitet hemtjänsten
Antal olika hemtjänstpersonal som hjälper en äldre person under 14 dagar, snitt hela kommunen:
2021:
juli: 16,11
juni 16,62
maj, 16,76
april: 16,76
2020:
november 17,75
oktober: 17.14
september: 16,62
augusti: 16,70
juli: 15,14
juni: 16,99
januari-maj: 17,4
Källa: Mörbylånga kommun
”Vi som träffar dig ska vara så få som möjligt och på så sätt skapa en kontinuitet i hur och när stödet ges”, är en av de viktigaste punkterna i den nya äldreomsorgsplan som politikerna ska fatta beslut om i höst.
Några orsaker till att äldre träffar så många olika personal är flera, enligt socialchefen. Många är så sjuka att det behövs dubbelbemanning vid besök olika tider på dygnet, och ibland behövs vikarier, inte minst under pandemin.
Ur äldreomsorgsplan 2021-2031
”Du som omsorgstagare ska få det stöd du behöver för att leva ett så självständigt och tryggt liv som möjligt”.
”Vi som träffar dig ska vara så få som möjligt och på så sätt skapa en kontinuitet i hur och när stödet ges.”
Enkätundersökningar visar att många känner sig ensamma på äldre dar.
Från 2019 till 2028 beräknas hemtjänsten öka med 42 procent enligt befolkningsprognosen, särskilt i Färjestaden där fler bor.
År 2028 beräknas det saknas 88 platser på äldreboenden som i dag har 151 platser totalt. Därför ska kommunen upphandla bygget av ett nytt äldreboende i Färjestaden, som kommunen hyr. Samt arbeta för boendeplatser i andra delar av kommunen, enligt planen.
Fokus på personal är viktigt då många konkurrerar om vårdutbildade och personalbrist väntas öka. Ny teknik kan lösa en del, exempelvis genom kameraövervakning för trygghet på nätterna. Viktigt för kontinuiteten att anställda stannar kvar. Mörbylånga kommun ska ha en plan för personalförsörjning, uppmuntra anställda till specialistutbildning och vara en attraktiv arbetsgivare.
Ska upp för beslut hösten 2021.
Källa: Mörbylånga kommun
Några synpunkter på äldreomsorgsplanen som varit ute på remiss:
”Jag kan se att både medarbetare och medborgare lyfter behovet av god kontinuitet i omsorgen. Det kan bara uppnås genom att omsorgspersonal organiseras i mindre grupper och genom att arbetsvillkor och löner förbättras, så personal vill stanna på sina tjänster.”
”Jag anser att Mörbylånga kommun har en mycket bra äldreomsorg. Jag kan jämföra med Stockholm, där min mamma har insatser från både hemtjänst och hemsjukvård sedan många år. Där är en stor del av äldreomsorgen privatiserad, vilket har inneburit stor omsättning på personal, mycket outbildad personal, stora samordningssvårigheter mellan olika aktörer i hemsjukvården.”
”Med tanke på hur pandemin spred sig på de större äldreboenden ska man nog tänka på hur man bygger äldreboenden idag. Vi som bor här på sydÖland har i ett antal år framfört att vi vill att det byggs mindre enheter åt oss som har våra liv här. Med tanke på smittspridning vid en eventuell ny pandemi är våra önskemål på mindre boenden en bra idé. I våra byar finns det människor som bott i `samma by i hela sitt liv, och andra som valt att leva här. Vi vill inte flytta 5-6 mil till en annan ort där vi inte har något sammanhang.”
”Förr valde många att jobba i vården, idag väljer ungdomar annorledes. Varför? Kan det ha med tidspressen att göra? I stället för att ha tid att ta hand om de gamla, mäts varje minut i en app. Kan det ha med delade turer att göra? Även om du får gå hem mellan passen är du inte riktigt ledig.”
”Och så till frågan ingen vill prata om. Det går inte att ha personal som inte kan språket, som inte förstår vår kultur, som saknar grundläggande utbildning.”
”Digitaliseringen är bra på många områden, men när det inte fungerar så bra får man inte vara sen att erkänna det. Ett sådant område är när alla hemsamariter fick en smartphone, och deras arbete och turer började centralstyras från Färjestaden. Det fanns ett fungerande system med små arbetsgrupper nära de som behövde hjälp. Brukare och personal kände varandra, och visste vad som behövde göras. Det systemet skapade trygghet åt brukaren, och arbetsglädje för personalen. Jag tror att många slutade på grund av digitaliseringen och det nya styrsystemet.”
”Jag reagerar på att brukaren inte själv ska få välja boende, det är raka motsatsen till att brukarens behov ska stå i centrum.”
”Inflyttning och efterfrågan har varit störst i Färjestaden för det är enda stället kommunen byggt. Nu är det ändring på gång med detaljplaner i Grönhögen, samt identifiering av mer byggbar mark i våra byar. När det kommer igång lär vi se att trenden vänder och även vår befolkning växer. Till 2028 behövs ytterligare äldre/demensboende och stämmer våra tankegångar kommer behovet vara ännu större i syd och då bör också det bygget hamna på Sydöland. Nu bidrar kommunen till avfolkningen genom att äldre med omsorgsbehov tvingas flytta långt ifrån sin hembygd.”
Befolkningsökning för olika åldersgrupper
”Äldre äldre blir fler”
År/antal personer: 2020/ 2025/ 2030:
Åldersgrupp 80–: 934/ 1 251/1 607
Åldersgrupp 65-79: 3 241/ 3 203/ 3 092
Åldersgrupp 20-64: 7 465/ 7 553/ 7 580
Åldersgrupp 0-19: 3 652/ 3 848/ 3 872
Källa: Mörbylånga kommun