Veckan kan starta med materialbrist i vården
Det är en utmaning för flera av regionerna att få tag på den skyddsutrustning de behöver för att kunna behandla patienter i spåret av coronaviruset. Det är brist i hela landet, men även på många andra håll i Europa.
– Vi har inget akut läge, men det är ansträngt. Vi vet att vi klarar oss just nu, men får vi inte de leveranser vi räknat med blir det svårt. Det är en utmaning och vi har svårt att få tag på det vi behöver, säger Helena Söderquist, chef för Regionservice, som ansvarar för sjukvårdsmaterial i Region Sörmland.
Hon berättar att flera inom vården upplever att det är tomt i lagren, men menar att det beror på hur regionen väljer att omfördela utrustningen.
– Vi känner givetvis av en viss oro från personalen. Men det är strikta regler över vem som ska få vad just nu. Regionen jobbar aktivt med att prioritera och bestämma vart skyddsutrustningen ska gå, säger Helena Söderquist.
Samtidigt letar man efter alternativ för att få tag på skyddsutrustning.
– Vi har gjort egna enklare varianter av skyddsvisir med hjälp av overheadpapper. Vi har också beställt utrustning från byggbranschen eftersom de inte finns i vårt normala beställningsflöde, säger Helena Söderquist.
"Rädd för att allt tar slut"
Även i Stockholm, som är en av de regioner med flest antal fall av coronaviruset, är det risk för att skyddsvisiren tar slut.
– De hindrar stänk för att komma i ögonen, så de är viktiga. Men egentligen är all skyddsutrustning lika viktig, så jag är rädd för att allt ska ta slut, säger Patrik Söderberg, chefläkare Region Stockholm.
Vad gör ni om något tar slut?
– Då får vi får ändra våra rutiner och göra vården så pass säker vi kan under de förutsättningar vi har. Som det är nu ändras förutsättningarna hela tiden allteftersom viruset sprider sig, säger Patrik Söderberg.
Kan använda flera gånger
I Kalmar län råder det också brist på sjukvårdsmaterial som behövs för provtagning för coronaviruset. Även här hushåller regionen för att lämna ut där det behövs.
– Vi tittar på flergångsutrustning som ett alternativ. Då handlar det om utrustning som kan steriliseras, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län.
Han tror inte att det kommer bli en sådan brist att verksamheten måste stänga ner helt.
– Men det kan givetvis bli så att vi måste dra ner på viss verksamhet för att spara material eller att vi inte får leveranser, säger Johan Rosenqvist.
Socialstyrelsen: Känner igen bilden
Socialstyrelsen känner igen bilden som regionerna målar upp.
– Att det saknas material är något som vi brottats med i flera veckor eftersom det inte finns något stort lager att ta ifrån. Men vi är inte ensamma om det här, det är något som vi ser i hela världen just nu, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.
Hon beskriver läget som kritiskt, men hanterbart.
– Jag tycker att det är fruktansvärt att det saknas material och utrustning. Ingen inom vården ska kännas sig otrygg när de jobbar, men vi måste se över vem som ska använda vad. Vi är inne i en krisberedskapsfas och då måste vi hjälpas åt allihop, men det upplever jag att vi har gjort.
Hon menar att det är viktigt att regionerna informerar vårdpersonalen att inte all personal behöver använda skyddsutrustning.
– Den kommer inte att räcka, så rätt personal ska använda rätt utrustning. Men det ska givetvis också vara lättigängligt för personalen att förstå hur utrustningen ska användas, säger Taha Alexandersson.
Carin Fock/TT