Annons

Världen demonstrerar

Nyheter • Publicerad 20 mars 2003

Hundratusentals människor på olika platser i världen demonstrerade på torsdagen på olika sätt mot USA:s anfall mot Irak. En grupp förmögna kuwaitier ställde till exempel till med fest natten mot torsdagen på en gård nära Kuwaits gräns mot Irak.

Med syltmackor, te och kamelmjölk vakade de genom natten för att delta i nedräkningen för Saddam Hussein. Hoppfullt lyssnade de efter ljudet av bomber som skulle innebära att ett anfall inletts.

Annons

- Saddam kommer att knäckas av bomberna, sade en av gästerna.

I den indiska delstaten Kashmir protesterade ledamöter högljutt mot USA:s attack i det regionala parlamentet i vinterhuvudstaden Jammu.

"Ner med George Bush" skanderade ledamöterna och krävde ett fördömande av anfallet. Till sist avbröt talmannen mötet.

I staden Magam, väster om sommarhuvudstaden Srinagar, demonstrerade 5 000 människor mot kriget och förstörde amerikanska flaggan och en symbol av president George W Bush.

Mellan 80 000 och 100 000 demonstranter gav sig ut på gatorna i Greklands huvudstad Aten på torsdagen för att demonstrera mot attacken mot Irak.

"Bush - mördare", skrek demonstranterna, varav många ungdomar.

I Australien protesterade tiotusentals demonstranter i flera städer bara några timmar efter attacken mot Irak, samtidigt som premiärminister John Howard försvarade Australiens beslut att delta i kriget.

20 000 demonstranter i Australiens näst största stad Melbourne protesterade med slagorden: "USA, förklara, varför tillsatte ni Hussein?".

Italiens största fackförbund utlyste på torsdagen en två timmar lång generalstrejk i protest mot attacken mot Irak.

I flera städer, till exempel Venedig, Milano, Florens och Neapel höll folk vakor vid stearinljus mot kriget.

Annons

Demonstrationer planerades senare på torsdagen utanför amerikanska ambassaden i Rom.

Enligt en opinionsundersökning som publicerades på torsdagen är över 80 procent av italienarna mot kriget mot Irak, trots att regeringen har gett USA sitt stöd.

Minst 50 000 skolelever i Berlin demonstrerade på torsdagen mot USA:s attack. Demonstranternas planerade marsch mot den amerikanska ambassaden stoppades av polis.

I Stuttgart demonstrerade cirka 15 000 människor mot kriget och i München marscherade 5 000 människor till amerikanska konsulatet.

Fredsorganisationer i Tyskland uppgav att fler än 250 demonstrationer var planerade på torsdagen, de flesta på eftermiddagen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons