USA-inflation dyker – Sverige kan hänga på
Inflationen i USA föll till 3,0 procent i juni, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 4,0 procent i maj.
Det var inte bara Stockholmsbörsen som tog ett litet skutt vid beskedet om den oväntat fallande kärninflationen i USA.
Den svenska kronan stärktes också en aning, 2, 3 öre, vilket dock inte är tillräckligt mycket för att våga tala om en krona som efter en lång försvagning nu återhämtar sig i styrka, konstaterar Olle Holmgren.
Inflationen i USA har till stor del drivits av hyror och, i viss mån, begagnade bilar, menar han.
– Nu föll priserna på begagnade bilar och den underliggande trenden på andra varor och tjänster fortsatte nedåt.
TT: En del ekonomer säger att USA i regel ligger 6-9 månader före Sverige. Är detta ett tecken på att inflationen här kan vara på väg ned i samma fart?
– Inte i närtid. Men det var i USA inflationen steg först och mycket av den uppgång vi sett globalt har varit synkroniserad med USA. Så det här ökar utsikterna för att även inflationen här är på väg ned.
Inbromsande inflation
Även om man ska ta varje månadsbesked med en nypa salt är vi, enligt Olle Holmgren, inne i en inbromsande inflation.
Eftersom priser på internationella transporter som ökade drastiskt under 2021 och 2022 nu är tillbaka på samma nivåer, skulle man nu kunna tänka sig att andra varupriser skulle vara på väg ned även i Sverige, resonerar han.
Den svaga svenska kronan och att EU haft högre energipriser än USA sätter dock käppar i hjulet i den nedförsbacken.
– När växelkursen blir svagare importerar vi mycket och då tenderar priserna att stiga.
Inte troligt med två räntehöjningar
Med beskedet om den sjunkande USA-inflationen minskar trycket på USA:s centralbank att fortsätta strama åt ekonomin med räntehöjningar. Sannolikheten att den amerikanska centralbanken höjer räntan två gånger framöver, som den tidigare flaggat för, har halverats, menar Olle Holmgren.
I stället spår han endast en höjning till, vilket också kan påverka Riksbanken en aning, om än marginellt.
– Det viktigaste är vad som händer med inflationen i Sverige, säger han.
Fakta: Sjönk långt mer än väntat
Jämfört med maj steg konsumentpriserna i juni med 0,2 procent.
Kärninflationen, det vill säga prisökningarna i årstakt rensat för livsmedels- och energipriser, sjönk till 4,8 procent från 5,3 procent i maj.
Analytiker hade i snitt räknat med en inflation på 3,1 procent och en kärninflation på 5,0 procent i juni, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Feds inflationsmål ligger på 2 procent och de flesta räknar med att USA:s centralbank höjer styrräntan med 25 punkter (0,25 procentenheter) i slutet av juli efter att i juni ha lämnat räntan oförändrad på 5,00-5,25 procent.