Annons

Nilsson direkt in i landslaget – siktar på OS 2022

Stina Nilsson har bara varit skidskytt en knapp månad.
Men redan nu är hon en del av A-landslaget.
Skidskytte • Publicerad 7 april 2020
Stina Nilsson på skidskyttestadion i Östersund.
Stina Nilsson på skidskyttestadion i Östersund.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stina Nilsson instrueras av Jean-Marc Chabloz under ett träningspass i Östersund.
Stina Nilsson instrueras av Jean-Marc Chabloz under ett träningspass i Östersund.Foto: Per Danielsson

Stina Nilssons uppmärksammade byte från längdåkning till skidskytte gör också att landslaget tänker nytt för att kunna vika en plats till skidstjärnan i landslaget redan från start. Upplägget för Stina Nilsson är framtaget tillsammans med Sveriges olympiska kommitté, SOK, som också är med och helt eller delvis finansierar resursförstärkningarna inom skidskytteförbundet, där skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och sportchefen Anna Maria Uusitalo är nyrekryteringar.

– Vi utökar landslaget med två platser, med två utvecklingsplatser. Där tar vi in aktiva på potential. Tanken för de aktiva är att de ska ha lite specialupplägg. Stina kommer att ha lite annat fokus, men vara en del av vårt A-lag, säger nya sportchefen Anna Maria Uusitalo.

"Passar min personlighet"

Annons

Stina Nilssons träning senaste veckorna har mest handlat om skytteträning. Revbensskadan som spolierade vintern påverkar henne inte längre och medan snön fortfarande ligger i spåren runt skidstadion i Östersund har hon också börjat träna på att hitta rätt i kombinationen av åkning och skytte.

– Jag blandar och ger. Ännu har jag inte stabiliteten, så det kan absolut blir 3-4 bom för mycket, säger hon.

Men trots lite åkning och hög puls har hon legat på 80 procent i många skjutningar och imponerat på omgivningen.

– Att få göra något helt nytt är inspirerande. Det är kul att se att jag plötsligt kan träffa mycket bättre bara av att justera lite på handen. Jag älskar resan till målet, så den här satsningen passar väldigt bra med min personlighet.

Hon känner också att mottagandet till den nya världen varit varmt och välkomnande.

– Reaktionerna både från Skidskyttesverige och internationellt har varit fantastiskt.

I Östersund känner hon sig redan hemma med gevär på ryggen.

– Jag har fler skidskyttekompisar än skidkompisar här faktiskt. Jag har varit med och tränat med dem länge och det har varit superkul. Sen är det inte tabu att fortsätta att träffa och umgås med skidåkarna här i stan heller.

Vill inte spekulera framåt

Och samtidigt som hon ska få skidskyttesparring på världsnivå av landslagskollegorna så kan även Stina Nilsson komma med bra input vad gäller skidåkningen.

– Jag hoppas det kan vara ett givande och tagande och kunna lyfta varann även åkmässigt.

Annons

Men var den här satsningen ska ge redan till kommande säsong vill hon inte spekulera om.

– Nej, jag har inga tankar kring det, säger Stina Nilsson, som hoppas kunna tävla igen i rullskidskytte-SM i slutet av augusti och sen kanske vara med i Sverigecupens premiär i Idre i november.

Sebastian Samuelsson tycker det blir spännande med Stina Nilsson i laget.

– Ja, det känns jättekul. Det visar också att sporten är stor här i Sverige precis som i Europa. Men det kommer nog ta ett par år innan hon är helt inne i det med skyttet, säger Samuelsson.

Fakta: Stina Nilsson

Ålder: 26 år.

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung.

Meriter som längdåkare: OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons