Annons

Sandra dansar vidare i ny dräkt

När färre går ut och dansar bommar danskrogar igen. När det blir ont om jobb tvingas många band att lägga av. Så har trenden sett ut under många år. Arrangören Torbjörn Håkansson på Sandra i Kalmar tänkte lägga av, men ändrade sig. Räddningen är nya koncept.
Hennes existens var hotad. Men Sandra lever i allra högsta grad.
I vår fyller hon 32 dansanta år.
Och ägaren Torbjörn Håkansson har torkat tårarna och kallar sin nysatsning för möjligheternas hus
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2003
Torbjörn Håkansson tänkte lägga ner, men ändrade sig. Nu har han byggt upp Sandra på nytt och fortsätter satsa på dans men även andra verksamheter. 
Foto: Sonja Palm
Torbjörn Håkansson tänkte lägga ner, men ändrade sig. Nu har han byggt upp Sandra på nytt och fortsätter satsa på dans men även andra verksamheter. Foto: Sonja PalmFoto: 
Foto: 

Sandras ägare är 57 år och hade egentligen bara tänkt köra fram till 60-årsdagen. Men när den anrika dansrestaurangen dränktes i vatten i översvämningsvågen som drog över Kalmar i augusti tvingades Torbjörn Håkansson att göra ett val - antingen satsa och gå vidare, eller bomma igen.

Då var han förtvivlad och övertygad om att han inte orkade ta nya tag. Ett par månader senare utstrålar Torbjörn Håkansson en harmoni som nästan går att ta på. Mer tillfreds än någonsin vandrar han omkring i lokalerna med ett leende på läpparna. Han kollar till byggjobbare, målare och elektriker, svarar på frågor åt höger och vänster, svarar i mobilen som ständigt ringer.

Annons

- När det finns en dåre som bygger upp ett dansställe 2003 är det klart att folk blir glada, säger Torbjörn Håkansson.

Han är cool. Trots att nypremiären (i dag fredag) med Black Jack på scenen bara är ett par dagar bort och att Sandra fortfarande ser ut som en byggarbetsplats.

- Jag hade bestämt mig att jag inte skulle starta igen. När vi fick bryta upp hela dansgolvet tänkte jag, "nej, aldrig att jag kör igång igen", säger Torbjörn Håkansson.

Många blev oroliga

Men då började telefonen ringa. Företag, danssugna och dansband ringde. Alla lika oroliga för att Kalmars kända nöjesarrangör skulle bomma igen.

Var skulle de dansa och spela om inte Sandra fanns?

I Södra Vi, Eringsboda, Växjö eller Vimmerby? Det skulle bli rena Lapplandsavstånden för att få åka och dansa.

- Räddningen blev att jag satte mig i bilen och körde runt till en massa nöjesställen runt om

i Sverige. Då fick jag tid att tänka och se nya möjligheter.

Den stora inspirationen hittade Torbjörn Håkansson på ombyggda Sandgrund i Karlstad.

Annons

- Jag kom på att jag skulle bygga en öppen lokal där så många som möjligt kan se scenen. En lokal som går att använda till så mycket mer än dans. Till mässor, marknader, bilsalonger och rockkonserter.

Scenen har blivit dubbelt så stor. 72 kvadratmeter som öppnar nya dörrar i branschen. I vår ska Torbjörn Håkansson undersöka konsertutbudet på allvar.

- Jag tror på dansen. Dansen är mitt liv, säger han. Men det kommer att bli färre kvällar med dansband på Sandra och det blir bara de stora namnen. Det är de som drar folk.

I stället letar Torbjörn Håkansson efter andra koncept. I Karlskrona hittade han Schlagerbaren.

- En intressant idé, säger han och ser finurlig ut.

Löper linan ut

Golven är utbytta. Nya barer, ett nytt disko och ett hårdrockskafé. Jo, du läste rätt. När Torbjörn Håkansson inte visste vad han skulle göra av en av lokalerna fick det bli ett hårdrocksfik mitt i danspalatset, alldeles intill det han kallar kärleksgränden.

Men nostalgikerna och den trogna danspubliken behöver inte oroa sig.

Trots nyheterna och uppfräschningen känns stället fortfarande som Sandra.

Torbjörn Håkansson säger att han inte vad ombyggnaden kostar, bara att han har ett väldigt bra försäkringsbolag.

Annons

- När jag bestämde mig för att ge mig in i skiten igen måste man ju löpa hela linan ut, säger han och skrattar.

CARIN SIGFRIDSSON

carin. sigfridsson@barometern.se

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons