Annons

Så ska Sverige plastbanta: ”Lättare för dig att göra rätt från början”

Plastanvändningen i Sverige måste minska och regeringen presenterar nu en handlingsplan för detta.
– Hela planen handlar om att det ska bli lättare för dig som individ att göra rätt redan från början, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Miljö (TT) • Publicerad 24 februari 2022 • Uppdaterad 26 februari 2022
Klimat- och miljö­minister Annika Strandhäll (S) presenterar Sveriges handlingsplan för plast vid en pressträff i Rosenbad.
Klimat- och miljö­minister Annika Strandhäll (S) presenterar Sveriges handlingsplan för plast vid en pressträff i Rosenbad.Foto: Lars Schröder/TT

Annika Strandhäll presenterade vid en presskonferens i dag Sveriges första nationella handlingsplan för plast.

– Plasten leder till svår nedskräpning, säger hon på en pressträff.

Annons

Handlingsplanen består av totalt 55 åtgärder, varav 17 är nya, och tar enligt Strandhäll ett helhetsgrepp på plasten. I grova drag handlar det om att minska mängden plast och att mer ska att återvinna av den plast som används.

– Plasten är ett nytt material ur ett historiskt perspektiv och nu finns det faktiskt nästan överallt. Men det är ännu inte kartlagt hur den stora förekomsten påverkar vår hälsa. Därtill är plasten väldigt svår att återvinna, säger Strandhäll vidare.

Återvunnen råvara

Bland annat införs ett nytt mål om att plastförpackningar i genomsnitt ska innehålla 30 procent återvunnen råvara 2030.

– Det är ett nyckelmål i den här handlingsplanen, säger Strandhäll.

När det gäller förbrukningen av muggar och matlådor av engångsplast är målet att den ska ha minskat med 50 procent 2026 jämfört med hur förbrukningen ser ut 2022, enligt regeringens handlingsplan.

Fler förpackningar ska även gå att återanvända eller återanvändas på ett bättre sätt.

Snabbmat och kaffe

En av de åtgärder som Strandhäll nämner för att åstadkomma det är att den som säljer exempelvis snabbmat eller dryck i engångsförpackning från och med januari 2024 ska erbjuda kunden möjligheten att få maten eller drycken i en återanvändbar mugg eller matlåda.

– Den här handlingsplanen riktar sig mer till myndigheter och bransch än till den enskilda individen, säger Annika Strandhäll.

Hur stor del av de här kostnaderna kommer att hamna på konsumenten?

– Det är naturligtvis någonting som vi från politikens sida kommer att ha ögonen på.

Morot och piska

Annons

Hon betonar att utmaningarna framåt är stora. För att genomföra planen tar regeringen till både morot och piska: Aktörer får ny lagstiftning att förhålla sig till men får också hjälp att ställa om, till exempel genom bidrag.

– Det ska handla om drivkrafter, att man som producent utvecklar smartare produkter, säger Strandhäll och tillägger:

– Omställningen till en cirkulär plasthantering är helt nödvändig för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons