Annons

Så säger lagen

Barn- och elevombudet, Beo, bevakar att barn- och elevskyddslagen, som infördes i april 2006, följs.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2008

– Lagen förbjuder diskriminering och annan kränkande behandling i skolan. Den omfattar även diskriminering som andra ombudsmän ansvarar för; kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet och funktionshinder.

– Alla skolor ska ha en likabehandlingsplan.

Annons

– När en elev känner sig utsatt, måste skolan omedelbart utreda och vidta alla åtgärder som krävs för att förhindra fortsatta kränkningar. Detta gäller oavsett om kränkningen utförts av personal eller av andra elever.

– Exempel på kränkningar: slag, knuffar, hot, svordomar, öknamn, utfrysning, blickar, kränkningar via sms, msn, mobbning.

– Som elev ska man först prata med lärare eller rektor. Om man inte får den hjälp som behövs, kan man vända sig till Barn- och elevombudet.

– Om skolan eller kommunen inte gjort allt som borde ha gjorts för att stoppa kränkningarna, kan Beo besluta om att begära skadestånd för den drabbade elevens räkning.

Källa: skolverket.se

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons