Riksbanken dubbelsänker - osäkert efter Trumpseger
Det blev den förväntade dubbelsänkningen, det vill säga med 50 punkter, något som Riksbanken inte genomfört sedan 2014.
Nu fanns det dock tydliga skäl enligt Erik Thedéen:
– Utvecklingen har i stora drag blivit som våra prognoser. Vi tycker att det är mest rimligt att gå ned 50 punkter för att få igång konjunkturåterhämtningen, säger riksbankschefen Erik Thedéen vid en pressträff i Falun.
Det här kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagens investeringar.
Efter att styrräntan toppade på 4 procent har nu styrräntan sänkts 1,25 procentenheter inom loppet av omkring sex månader. Thedéen benämner sänkningarna som ”snabba men gradvisa” samtidigt som man förväntar sig ytterligare sänkningar, närmast vid decembermötet och fortsatt i inledningen av december.
Riksbanken betonar samtidigt att den ekonomiska utvecklingen är ”svårbedömd” – inte minst efter presidentvalet i USA.
— Det är två saker, det ena är handelshinder som snabbt och konkret kan påverka för svenska företag. Det skulle också kunna påverka inflationen uppåt.
— Det andra är att det säkerhetspolitiska läget i Europa kan förvärras. Då tänker jag naturligtvis på Ukraina. Det har såklart mänskliga konsekvenser men kan även ha ekonomiska konsekvenser.
Thedéen benämner att USA nu står inför en form av omsvängning av den ekonomiska politiken men påpekar att det är för tidigt att säga vad exakt förändringen i USA kommer att innebära i detalj.
– Den omedelbara effekten är att inflationen kan gå upp. Det ska då vägas mot att man kan få en sämre ekonomisk utveckling vilket skulle kunna få ned inflationen. Det skulle dock vara olyckligt för ett land som Sverige om vi hamnar i ett handelskrig.