Annons

Beslut om mellanlager "demokratisk härdsmälta"

Trots klartecknet för utökad mellanlagring av kärnavfall får regeringen hård kritik för att röra till allt och vilja förhala beslutet om slutförvar.
Att regeringen delar upp besluten om avfall kan tvärtom förvärra saker, enligt M, SD och L.
Centerpartiet talar om en "demokratisk härdsmälta".
Ekonomi • Publicerad 26 augusti 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är en av dem som kritiserar regeringens beslut. Arkivbild
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är en av dem som kritiserar regeringens beslut. ArkivbildFoto: Stina Stjernkvist/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff med anledning av regeringens besked om att tillåta en kapacitetsökning av mellanlagret i Oskarshamn (Clab).
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under en pressträff med anledning av regeringens besked om att tillåta en kapacitetsökning av mellanlagret i Oskarshamn (Clab).Foto: Henrik Montgomery/TT
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Arkivbild
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). ArkivbildFoto: Erik Simander/TT

– Det är som vanligt i stora industrifrågor där Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker olika – Miljöpartiet vinner och man skjuter det hela framför sig, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Regeringen ger Svensk kärnbränslehantering (SKB) grönt ljus att ta emot mer använt kärnbränsle och radioaktivt avfall från kärnkraftverken, än vad det nuvarande tillståndet säger, vid mellanlagret Clab i Oskarshamn. Det innebär också att regeringen bryter ut frågan från en ansökan som hittills har behandlats som en helhet genom åren, av domstolar och myndigheter. Förutom mellanlager omfattar den en anläggning för inkapsling i Oskarshamn samt ett slutförvar i Östhammar.

Annons

– Regeringen har i dag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024, sade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till TT när beslutet var taget.

– Den risken har vi nu avvärjt.

Krävt besked

Beslutet kommer sedan kärnkraftsägarna, däribland statliga Vattenfall som driver reaktorer i Ringhals och Forsmark, varnat för att mellanlagret kan bli fullt framemot 2024. Skulle det ske finns risken för att reaktorer skulle behöva stoppas, i avsaknad av plats för mer avfall.

Branschen har krävt ett besked senast den 31 augusti, men då också om slutförvaret.

Kärnkraftsoperatörerna, flera myndigheter, berörda kommuner och nu även Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet varnar för att regeringen ger sig in på okänd mark genom att bryta ut frågan om mellanlager från helheten. Och hotet om elkris är inte alls avvärjt. Och på köpet har regeringen inte lyssnat på de lokala företrädarna i kommun och region, något som betraktas som en grundbult i stora ärenden som det nu aktuella.

– Det är helt oacceptabelt. Regeringen ger sig ut på djupt vatten. Varje del är viktig för helheten, säger SD:s talesperson i frågan, Mattias Bäckström Johansson.

Det är inte alls givet att domstolar, berörda kommuner och myndigheter accepterar regeringens väg, menar han.

Ska anmäla till KU

Centerpartiets riksdagsledamot Anders Åkesson filar på en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott (KU) mot miljö- och klimatministern. Åkesson betecknar beslutet att bryta ut mellanlagret som ett svek, efter årtionden av förhandlingar med kommuner, regioner och andra aktörer som lovats att allt ska beslutas som en helhet.

– En demokratisk härdsmälta, säger Åkesson som undrar hur berörda nu ska kunna lita på att den nuvarande eller kommande regeringar alls orkar ta ett beslut om slutförvar.

Under tiden växer lagret av avfall i Clab i Oskarshamn.

Annons

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anklagar regeringspartierna S och MP för att ha lekstuga i energipolitiken.

– Miljöpartiet drar det nu till sin spets genom att bryta isär beslutet om slutförvaret – helt utan sakliga skäl, säger Sabuni.

Beslutet är en vinst för Miljöpartiet men en förlust för klimatet och industrin, enligt L som även de anmäler Bolund till KU.

Moderatledaren anser att regeringen flyr från sitt ansvar genom att inte besluta om slutförvaret.

– Det här är jättedåligt för Sverige och äventyrar energiförsörjningen. Man kan tycka olika om kärnkraft men man kan inte tycka olika om att man ska slutförvara kärnavfall, säger Ulf Kristersson.

Slutförvar dröjer

Per Bolund har inget svar på när regeringen kan ta beslut om slutförvarsfrågan.

– Vi arbetar prioriterat vidare med den, men det är min bedömning att det kommer att ta ytterligare månader innan vi har ett tillräckligt underlag.

– Men det här innebär inte att vi skjuter på frågan om slutförvar, eller att det blir mindre prioriterat, hävdar Bolund.

Fakta: Processen

2011 ansöker Svensk kärnbränslehantering (SKB) om tillstånd att få bygga ett slutförvar i Forsmark i Östhammar och en anläggning för inkapsling i Oskarshamn.

2015 ansöker SKB om att få utöka kapaciteten i det mellanlager för utbränt kärnbränsle som finns i Oskarshamn från 8 000 till 11 000 ton.

2018 tillstyrker Strålsäkerhetsmyndigheten SKB:s ansökningar.

3 oktober 2020 säger Östhammars kommun ja till slutförvar i Forsmark.

11 mars 2021 presenterar Strålsäkerhetsmyndigheten en granskning av SKB:s långtidsfältförsök (LOT) och finner att resultaten är i linje med etablerad kunskap, varför beslutet att tillstyrka SKB:s ansökan om att få bygga KBS-3 kvarstår.

Våren 2021 varnar bland andra Vattenfall för att ett beslut om utökad lagring hos Clab måste tas senast den 31 augusti för att säkerställa att avfall kan tas emot om några år och kärnkraften köras vidare.

I juni skickade miljödepartementet ut ett förslag om att först ta ett beslut om mellanlagret i Oskarshamn och sedan bereda frågan om slutförvaret i Östhammar vidare.

26 augusti: Regeringen ger SKB klartecken att ta emot upp till 11 000 ton i mellanlagret.

Regeringen bedömer att den behöver ytterligare månader för att ha underlag för att fatta beslut om slutförvaret och andra delar i den samlade ansökan.

Regeringens roll är att fatta beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken kan medges eller inte.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons