Annons

Omdebatterad favorit

Mikael Marcimains hett omdebatterade "Call girl" är stor favorit inför filmbranschens eget jippo Guldbaggegalan.
Filmen har fått hela elva nomineringar.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013
Bildtext 4: I Gabriella Pichlers "Äta sova dö" har Nermina Luka?, Guldbaggenominerats för sin insats.Foto: Triart
Bildtext 4: I Gabriella Pichlers "Äta sova dö" har Nermina Luka?, Guldbaggenominerats för sin insats.Foto: TriartFoto: TriArt
Call girl" med bland andra Pernilla August i rollistan är stor favorit inför Guldbaggegalan.Foto: Jukka Male/Nordisk film
Call girl" med bland andra Pernilla August i rollistan är stor favorit inför Guldbaggegalan.Foto: Jukka Male/Nordisk filmFoto: Jukka Male/Nordisk Film
Johannes Brost kan vinna en Guldbagge för sin insats i "Avalon".Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Johannes Brost kan vinna en Guldbagge för sin insats i "Avalon".Foto: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: Claudio Bresciani
Malik Bendjellouls dokumentärfilm "Searching for Sugar Man" om artisten Sixto Rodriguez  har filmen fått sex nomineringar.Foto: Nonstop Entertainment
Malik Bendjellouls dokumentärfilm "Searching for Sugar Man" om artisten Sixto Rodriguez har filmen fått sex nomineringar.Foto: Nonstop EntertainmentFoto: Nonstop Entertainment

Mikael Marcimains långfilmsdebut "Call girl", som är inspirerad av bordellhärvan på 70-talet, ligger i täten med sina elva nomineringar inför den kommande Guldbaggegalan. Det står klart sedan årets nomineringar presenterats vid en pressträff på Berns i Stockholm under torsdagen. Filmen har bland annat plockat åt sig nomineringar i de tunga kategorierna bästa film och regi. Dessutom är Pernilla August nominerad i klassen bästa kvinnliga huvudroll.

Filmen har rört upp känslor under hösten eftersom det förekommer en Palme-lik statsminister som köper sex av en minderårig flicka. Olof Palmes son Mårten Palme har lämnat in en förtalsanmälan till Justitiekanslern som väntar på att behandlas. Marcimain har tidigare försvarat sin film med att det är fiktion och ingen dokumentär.

Annons

Troell kan vinna igen

Efter "Call girl" är det ett hopp till Malik Bendjellouls Oscarskandidat dokumentärfilmen "Searching for Sugar Man" och Jan Troells film om Torgny Segerstedt, "Dom över död man", som bägge har tilldelats sex nomineringar var. Gabriella Pichlers Venedigvinnare "Äta sova dö" fick fem nomineringar medan Axel Peterséns debutfilm "Avalon" tog fyra nomineringar.

I den allra tyngsta klassen, bästa film, ställs "Call girl" mot "Searching for Sugar Man" och "Äta sova dö". Jan Troell har chansen att utöka sitt stora förråd av Guldbaggar eftersom han nominerats för regin till "Dom över död man". Han och Marcimain tävlar i den klassen mot Gabriella Pichler.

Brosts första

Johannes Brost har fått sin första Guldbaggenominering i klassen för bästa manliga huvudroll för insatsen i "Avalon". Han tävlar mot Bengt CW Carlsson ("Lycka till och ta hand om varandra") och Matias Varela ("Snabba cash II").

Pernilla August kan vinna sin fjärde Guldbagge för insatsen i "Call girl". Hon ställs i kategorin bästa kvinnliga huvudroll mot Nermina Lukac ("Äta sova dö") och Linda Molin ("Bitchkram").

Guldbaggegalan leds även i år av en komiker. Men inte av Petra Mede som de två föregående åren utan av Barbro "Babben" Larsson. Den 48:e upplagan av galan hålls på Cirkus i Stockholm den 21 januari och direktsänds i SVT. (TT Spektra)

Henrik Larsson

Bästa film: "Äta sova dö", "Searching for Sugar Man", "Call girl".

Bästa regi: Michael Marciamin ("Call girl"),Garbiela Pichler ("Äta sova dö"), Jan Troell ("Dom över död man").

Bästa kvinnliga huvudroll: Pernilla August ("Call girl"), Nermina Lukac ("Äta sova dö"), Linda Molin ("Bitchkram").

Bästa manliga huvudroll: Johannes Brost ("Avalon"), Bengt CW Karlsson ("Lycka till och ta hand om varandra"), Matias Varela ("Snabba cash 2").

Bästa kvinnliga biroll: Leonore Ekstrand ("Avalon")" Yohanna Idha ("Katinkas kalas"), Ulla Skoog ("Dom över död man").

Bästa manliga biroll: Peter Carlberg ("Avalon"), Milan Dragisic ("Äta sova dö"), Fares Fares ("Snabba cash 2").

Bästa manuskript: "Searching for Sugar Man", "Call girl", "Äta sova dö".

Bästa foto: "Call girl", "Avalon", "Dom över död man"

Bästa klippning: "Palme", "Call girl", "Searching for Sugar Man".

Bästa kostym: "Call girl", "Dom över död man", "Mammas pojkar".

Bästa ljud: "Snabba cash 2", "Call girl", "Searching for Sugar Man".

Bästa mask/smink: "Call girl", "Snabba cash 2", "Dom över död man".

Bästa musik: "Palme", "Searching for Sugar Man", "El Medico - The Cubaton story".

Bästa scenografi: "Call girl", "Bitchkram", "Dom över död man".

Bästa visuella effekter: "Call girl", "Hamilton - I nationens intresse", "Isdraken".

Bästa kortfilm: "Dance music now", "Fotografen", "Gläntan".

Bästa dokumentärfilm: "Palme", "Pojktanten", "Searching for Sugar Man".

Bästa utländska film: "Amour" (Österrike), "Laurence anyways" (Kanada), "Moonrise kingdom" (USA).

Dessutom kommer en hedersguldbagge och Gullspiran (till en person som gjort enastående insatser inom barnfilmen) delas ut på galan som äger rum på Cirkus i Stockholm den 21 januari. Biopublikens pris återkommer också efter ett års uppehåll och de nomineringarna presenteras den 11 januari.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons