Annons

Länets dagar räknade

Sverige ska få nya och större regioner.
En process som med all sannolikhet innebär att Kalmar län upphör att existera som eget län.
Nyheter • Publicerad 18 december 2006
Landshövding Sven Lindgren är övertygad om att Kalmar län som egen region snart är historia.
Landshövding Sven Lindgren är övertygad om att Kalmar län som egen region snart är historia.Foto: 

Om lite drygt två månader presenterar Ansvarskommittén sitt förslag till hur Sverige ska regionaliseras.

Dagens uppdelning av Sverige i 21 län kan komma att skrotas och ersättas av ett antal större regioner.

Annons

En förändring som också innebär förändrade arbetsuppgifter, om de ens finns kvar, för landshövdingarna.

Trots denna hotbild mot sin egen position ser Kalmar läns landshövding, Sven Lindgren, positivt på regionaliseringsprocessen. Enligt Sven Lindgren är det helt naturligt att det politiska företrädarskapet ska utövas av politiker och inte av statstjänstemän.

Budskap till slutarbetet Men han har ett budskap att sända med inför slutarbetet med Ansvarskommittén. Länsstyrelserna måste vara kvar.

- Det är väldigt viktigt att de nya regionerna/länen har en ny stark länsstyrelse. Det är landshövdingen och länsstyrelserna som ska svara för statens myndighetsutövande. Det innebär inte att ett samarbete mellan den regionala ledningen och länsstyrelsen försvåras, tvärtom vi har här i Kalmar län ett bra samarbete och en länsstyrelse med tydliga arbetsuppgifter, säger Sven Lindgren.

Om och när de nya regionerna kommer att byggas upp ser Sven Lindgren detta arbete som ett startskott för att även förändra de statliga verkens regionindelningar så att de bättre överensstämmer med de nya regionerna.

- I dagsläget finns inte två statliga verk som har samma regionindelning. De statliga verksamheterna har tillåtits regionalisera verksamheterna utan någon styrning från regeringens sida. Det finns oerhört många skäl som talar för att samordna den statliga verksamheten med de nya regionerna.

- Ta min roll som landshövding, hur ska jag kunna samordna den statliga regionala verksamheten när de olika verken, exempelvis Banverket och Vägverket, har olika regioner. Det kanske till och med är så att många statliga verksamheter inte behöver någon egen regional organisation. Naturvårdsverket har inte den uppdelningen, länsstyrelserna är utförande myndighet på länsnivå inom miljöområdet, fortsätter Sven Lindgren.

Sven Lindgren hoppas att de nya regionerna byggs upp efter invånarnas naturliga rese- och verksamhetsmönster i så kallade funktionella regioner för arbete, utbildning och övrig samverkan i samhället.

- Jag ser det sydostsamarbete som byggts upp här mellan Kalmar län, Kronobergs län och Blekinge län som en naturlig region, jag hoppas att faktorer som högskolesamarbete infrastruktursamarbete och kommunalt samarbete speglar utformningen av de nya regionerna och att sjukvården inte läggs till grund för regionerna, säger Sven Lindgren.

"Måste peka ut en färdriktning" Just att sjukvården ska vara normgivande för hur de kommande regionerna ska utformas ställer sig Sven Lindgren frågande till.

Annons

- Jag hoppas inte att sjukvården ska vara bestämmande över den statliga regionala verksamheten. Regionerna ska arbeta med regional utveckling och det arbetet ska utformas underifrån. Kanske vore det bättre om staten tog över universitetssjukhusen och kommunerna primärvården. Min vision är att de nya regionerna/länen både får goda politiska företrädare genom kommuner i samverkan och att länsstyrelserna får en starkare ställning när det gäller statliga regional samordning, styrnings och tillsyn, säger Sven Lindgren förhoppningsfullt.

Vad hoppas då Sven Lindgren av Ansvarskommitténs slutbetänkande?

- Ansvarskommittén måste peka ut en färdriktning som det går att få med sig både folk och politiker ute i landet på. Nya regioner måste byggas upp till en lämplig storlek och ta hänsyn till människors identitet, ges tillräckligt med resurser för att kunna göra det arbete som krävs av dem men inte bli så stora att tillgängligheten för medborgarna går förlorad.

- Och så, återigen, hoppas jag att staten ger sina verksamheter samma regionindelning, säger Sven Lindgren.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons