Annons

Karl-Gustav ”Kalle” Lindström

Vår far Karl–Gustav ”Kalle” Lindström, Kalmar, har gått ur tiden vid den aktningsvärda åldern 90 år och tio månader. Han var son till Gustav och Gunhild Lindström. I familjen fanns också den äldre systern Margit.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2013
Foto: 

Pappa tillbringade sina barndomsår på Ulfsborgs gård där farfar arbetade som trädgårdsmästare. I unga år mönstrade han på en båt som motorman, gav sig ut i världen och fick se många länder. Pappa blev kvar i USA i fem år.

I slutet av 1940-talet återvände han till Sverige och i Göteborg träffade han Viola Jörgensen och de gifte sig 1950.

Annons

Äktenskapet resulterade i tre barn, Ingvar, Eva och Inga-Lill.

1956 flyttade familjen in i den nybyggda villan i Rinkabyholm. Pappa startade en fasadmonteringsfirma, hans yrke som resemontör medförde långa resor och tid borta från hemmet och det blev vår mor som med den äran tog hand om hus och barn. Efter 25 års äktenskap beslöt de sig för att skiljas och pappa flyttade till en bostadsrätt i Kalmar. Vid 58 års ålder pensionerade han sig och började ge sig tid att resa.

En fallolycka i början av 1980-talet resulterade i en bruten axel och pappa blev invalidiserad i sin högra hand. Envis som han var skulle inte detta hindra honom från att fortsätta sitt aktiva pensionärsliv. Han lärde sig snart att skriva med vänster hand.

På ålderns höst träffade han Gullan och ägnade mycket tid till att förvandla hennes trädgård till en parkanläggning med gångar och massor av blommor. Oräkneliga är de stubbar som han på egen hand och med sin envishet tog upp.

Vid 80 års ålder bestämde sig pappa för att emigrera från Sverige den kalla årstiden, han reste till Ayia Napa på Cypern varje höst och vinter och aktiverade sig i Skandinaviska kyrkan. Han fick uppdraget att ringa i kyrkklockan inför gudstjänsterna. Han sålde också blommor för kyrkans räkning och fick ännu ett smeknamn: Blomsterkungen! Detta namn var mycket passande och han bar det med stolthet.

En allvarlig fallolycka vid 87 års ålder hindrade honom från fler resor till Cypern. Även hans försämrade syn gjorde att han hade svårt att klara sig på egen hand.

Cykling var också en stor passion. Otaliga är de gånger han knackade tidigt på vårt sovrumsfönster och beställde morgonkaffe och uppmanade oss att ta tillvara på dagen. Så dags på morgonen hade han redan avverkat 6–7 mil!

Vid 82 års ålder genomförde han sina sista två lopp, Dacketrampen på 7,5 mil och Kvastaloppet på tio mil!

Efter ännu en fallolycka fick pappa så småningom flytta till äldreboendet Riddaren i Funkabo.

Där kom pappa att få kärleksfull vård och omsorg av en fantastiskt engagerad, omhändertagande och professionell personal och vi anhöriga kunde äntligen dra en lättnadens suck och känna trygghet i att pappa fick en sista bra tid i sitt liv med människor omkring sig hela tiden, social och pratglad som han var.

Annons

Pappa var full av ömhet, kärlek och humor.

Jag avslutar med ett uttryck som pappa ofta sa: I dag är i dag, i morgon är en annan dag!

Inga-Lill ”Lillan” Lindström-Karlsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons