Annons

Eldkvarn brände till

Att bränna till är något Eldkvarn är mästerliga på och de lyckades några gånger i Borgholms slottsruin i fredags kväll.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2012
Eldkvarn med Plura Jonsson i spetsen gör sällan sin publik besviken, men den intensiva glöd bandet kan spela fram uteblir i slottsruinen.
Eldkvarn med Plura Jonsson i spetsen gör sällan sin publik besviken, men den intensiva glöd bandet kan spela fram uteblir i slottsruinen.Foto: Johanna Eriksson

När bandet som firade 40-årsjubileum förra året och som släppt över 30 skivor genomför sin första spelning någonsin i slottsruinen är det flera låtar från senaste skivan, "De berömdas aveny" som känns starka. Vitalt. "En liten kyss av dig" får publiken att dansa, "På andra sidan regnet" blir med sitt sköna gung kvällens bästa låt och när Plura pratar kärlek och tillägnar "Tårar från en clown" till alla han någonsin älskat är det svårt att hålla tillbaka en stilla tår. Pluras säregna röst med massvis av desperation kan som få göra hjärtat mjukt och varmt, men fredagskvällens spelning är långt ifrån en gråtfest - det är högt tempo, muntra mellansnack om Pluras medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre", kängor till journalister och politiker som krånglar och lägger sig i, fina sånginsatser av brorsan Carla Jonsson i "Kungsholmskopplet" och Adrian Modiggård i "Fall av kärlek". Och när Sveriges banjokung Jesper Lindberg gästspelar i "Kungarna från Broadway" tänder alla till. Det är den glöden som emellertid saknas under stora delar av kvällen. Det är stabilt, bra och kompetent, men inte så mycket mer. "Fulla för kärlekens skull" ,som måste vara en av de bästa svenska låtarna som gjorts, kryper tack och lov in under skinnet. "Kärlekens tunga" får en lättare skrud och blir något blek. "Låt det rulla", "Pojkar, pojkar, pojkar" och "Ikväll" sitter där de ska.

Mot slutet av konserten konstaterar Plura att man mår så bra av att sjunga. Jag konstaterar att man mår bra av Eldkvarn.

Betyg: 3

Scen: Borgholms slott

Publik: 1500 (oväntat glest, ruinen rymmer 4 600)

Bäst: På andra sidan regnet

Sämst: Med Eldkvarns imponerande låtkatalog är det omöjligt att inte sakna låtar. Som Alice.

Kim Ustamujic Johansen
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons