Annons

"Det känns som damfotboll inte tas på allvar"

Säger man fotboll tänker nog de flesta på ett gäng muskulösa, svettdrypande atleter. Säger man damfotboll finns det de som tänker om. Varför är det så? Hur stor roll spelar egentligen könet i en värld kantad av träningar, dubb-skor och laganda?
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2003
Bolltokiga. Caroline Axelsson och Amanda Stefansdotter spelar fotboll i Rödsle BK.
FOTO: DAVID BERGSTRÖM
Bolltokiga. Caroline Axelsson och Amanda Stefansdotter spelar fotboll i Rödsle BK. FOTO: DAVID BERGSTRÖMFoto: 

LIRARE. Caroline Axelsson är 17 år gammal och spelar tillsammans med Amanda Stefansdotter, 17, fotboll i division två med Rödsle BK. Caroline och Amanda har spelat fotboll i mer än hälften av sina liv. Eller fotboll och fotboll, de är ju tjejer och då heter det tydligen damfotboll.

- Det känns som om damfotbollen och herrfotbollen är väldigt separerade, förklarar Amanda och Caroline fyller i.

Annons

- Det känns som om de flesta anser att damfotboll inte är fotboll, som om man är underlägsen herrfotbollen.

De svenska damlagen får knappt en bråkdel av den uppmärksamhet som ges till respektive herrlag. Det ekonomiska stödet är också en åtskiljande faktor.

- Det satsas mindre på damfotboll. Men det kan väl bero på att det är ganska nytt och att det inte är så många som håller på, tror Caroline.

Och visst är det färre utövare på sportens damsida, men medias intresse tryter även för dem som ligger i toppskiktet.

- Innan VM hade inte svenska damlandslaget fått så stor uppmärksamhet heller, säger Amanda och Caroline fortsätter.

- Man får inte lika mycket uppmärksamhet

i media och så. Det är väldigt frustrerande.

Fotboll har länge ansetts vara ett intresse patenterat av män. I dag har dock de flesta av dessa gamla ogrundade uppfattningar luckrats upp. Trots det kan vissa av de uråldriga vanföreställningarna lysa igenom.

- Särbehandling är det väl i den mån att det är som om damfotboll och herrfotboll vore två helt olika sporter, förklarar Amanda.

Caroline märkte en viss särbehandling när hon ett tag brukade träna fotboll tillsammans med killar.

Annons

- De vågade inte gå på, det verkade som om de trodde att man skulle gå sönder. De gamla föreställningarna om att tjejer inte ska hålla på med fotboll finns nog kvar. Det känns som om damfotbollen inte tas på samma allvar.

Även publikmässigt ligger damfotbollen efter herrarna. Caroline tror att det delvis beror på att damernas och herrarnas sätt att spela fotboll på skiljer sig åt på grund av fysiska egenskaper.

- Det är säkert inte samma klass på division 2-lagens damer som herrar. Men man kan inte förvänta sig att få se samma fotboll. Killarna börjar mycket tidigare, är ute och lattjar med bollen när de är små och jag tror att de får med sig mycket teknik därifrån.

Tjejerna i Rödsle BK är inte vana vid att ha fyllda läktare som stöd vid matcherna.

- Vi har inte mycket publik alls. Kan kanske bero på att herrfotbollen är mycket snabbare, förklarar Amanda.

En svårighet som Caroline, Amanda och laget har fått erfara är att många tjejer lägger av med fotbollen när de kommer upp i de övre tonåren.

- Det gör ju att laget får det mycket svårare att utvecklas. På det sättet har killarna bättre villkor att utvecklas, förklarar Amanda.

En annan aspekt som gör fotbollsvärlden ojämlik är avsaknaden på kvinnliga fotbollsproffs. Att ordet "damproffs" markeras som stavfel

i datorns ordbehandlingsprogram säger en hel del.

- Det finns ju hur många herrproffs som helst men knappt några damproffs alls, menar Caroline.

Annons

Som två unga fotbollsutövare har Caroline och Amanda synpunkter på vad som borde förändras i fotbollsvärlden.

- Jag skulle vilja förändra medias syn, säger Amanda och Caroline fyller i.

- Ja, att uppmärksamheten blir lika för båda. Och att man som tjej kan bli fotbollsproffs om man har förutsättningarna för det. Damspelare säljs för några tusen kronor medan herrspelare säljs för flera miljoner.

Amanda och Caroline tror att fotbollsintresset bland yngre tjejer åtminstone har ökat en liten del sedan de själva var små. Och de tycker att det är viktigt för unga tjejer att stå på sig.

- Om man tycker att det är kul att spela fotboll ska man göra det och inte bry sig om vad andra tycker.

Man ska stå på sig, förklarar Caroline.

- Ju fler tjejer som blir bra och visar sig och syns, desto mer uppmärksammad borde ju damfotbollen bli, menar Amanda.

Precis som så många andra sporter har nu även fotbollen drabbats av diskussionen kring kvinnliga utövares klädsel.

Det finns de som menar att kvinnliga atleter bör bära matchkläder som förväntas höja publikintresset. Kortare shorts och tajtare toppar är några av förslagen.

- Det är helt sjukt. Det gör ju att skillnaderna mellan damlag och herrlag dubbelt så stora. Det handlar inte om kläderna, påpekar Amanda och Caroline håller med.

Annons

- Man skulle känna sig kränkt, man skulle få uppmärksamheten på fel sätt. Man vill ju ha uppmärksamheten på fotbollen och inte för att man är tjej.

TEXT: JOSEFIN ÅKESSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons