Annons

Blond Tage minns på egna ben

– Vi får se hur publiken reagerar.
Fredagsnöjet ringde upp Göran Lagerberg som dragit ihop bandet för att spela på 60-talsgalan i Kalmar på lördag.
Nyheter • Publicerad 15 november 2007
Tages 1968. Anders Töpel, Lasse Svensson, Göran Lagerberg och Danne Larsson. Det är i den här sättningen som Tages blev Blond. Anders Töpel och Danne Larsson lämnade sedan Blond och ersattes av Anders bror Björn Töpel samt Björn Linder.
Tages 1968. Anders Töpel, Lasse Svensson, Göran Lagerberg och Danne Larsson. Det är i den här sättningen som Tages blev Blond. Anders Töpel och Danne Larsson lämnade sedan Blond och ersattes av Anders bror Björn Töpel samt Björn Linder.Foto: 
Göran Lagerberg har ett förflutet i Grymlings, Egba och Kebnekajse. Men mest känd är han ändå som låtskrivare och sångare i Tages.
Göran Lagerberg har ett förflutet i Grymlings, Egba och Kebnekajse. Men mest känd är han ändå som låtskrivare och sångare i Tages.Foto: 

Göran Lagerberg, det är alltså mannen som skrev de flesta av låtarna i Tages. Tages, som sedan blev Blond när bandet utlandslanserades. Detta, som en parantes, bland annat genom en annons i Rolling Stone med texten "From the folks who brought you Ingmar Bergman, free love and meatballs".

Nu samlar Göran Lagerberg sina mannar för att minnas 1960-talets slut och 1970-talets början tillsammans med Kalmarpubliken.

Annons

– Vi gjorde en spelning på Big Ben i Stockholm i våras med bland annat Åke Eriksson som har ihop det med svenskt rockarkiv som ordnade spelningen. Vi satte ihop ett band och spelade gamla goda låtar från Dylan, The Band och Blond, berättar Göran Lagerberg.

– Tommy Granlund hörde talas om det där och bad oss komma ned till Kalmar. Och jag bildade om bandet något.

Nuvarande band består förutom Göran Lagerberg av Björn Linder som spelade i andra uppsättningen av Blond, Anders "Henkan" Henriksson som var Tages producent och Åke Eriksson som spelat med Göran Lagerberg bland annat i Egba.

– Sedan frågade jag Håkan Möller också, han och jag spelade tillsammans med Pistolteatern på 80-talet och han tyckte ju att det lät jättekul.

Grejen med det här bandet är att alla är aktiva musiker. Det gör det möjligt att också spela mer komplicerade stycken.

– Det stämmer, det blir till och med några låtar som vi aldrig spelat live med Tages, säger Göran Lagerberg.

– Med den här sättningen funkar det. Det blir lite roligt att kunna spela något för folk som de inte har hört oss göra.

Ungefär 20 låtar har repeterats in och Göran Lagerberg ser fram emot lördag. Han berättar att sången var det brytt honom eftersom han spelat mest i instrumentala band sedan Blond. Men sången har suttit på repetitionerna.

– Det känns bra men jag har det i huvudet hela tiden. Just nu lever jag i det här.

Alla medlemmar i Göran Lagerberg band bor i Stockholm utom Björn Linder som bor utanför Borås. Han har fått resa upp till huvudstaden för repetitionerna.

Annons

– Det är ett litet problem men vi har löst det, han kan ju låtarna, de sitter i ryggmärgen på honom.

Det är ju världspremiär för Göran Lagerberg band på lördag, blir det fler spelningar?

– Ja, om det känns bra, vi får se hur publiken reagerar. Det gjordes mycket bra musik på 60-talet och det finns en väldig entusiasm inför den musiken.

Följande band spelar på 60-talsgalan på Sandra Kalmar lördagen den 17 november:

Göran Lagerberg Band

Sooner or later

The Leechers

Kjell Arvidsson Band

Emelie Lund
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons