Nybro förlorade i dom om Orreforssanering
Det är en mångårig juridisk tvist som nu kommit till avslut. Nybro kommun har genom miljö- och byggnämnden drivit linjen att New Wave Group, som bedrev glastillverkningen fram till att produktionen i Orrefors upphörde 2013, har ansvar för att sanera marken och byggnader från de gifter som finns där.
Såväl länsstyrelsen som mark- och miljödomstolen har friat New Wave Group från det ansvaret. Mark- och miljööverdomstolen gör detsamma.
– Det var väl förväntat eftersom vi förlorat också i tidigare instanser, även om vi hade hoppats att domstolen den här gången skulle lyssna till våra argument. Men nu har domen kommit, och den går inte att överklaga, säger Tobias Fagergård.
Orrefors glasbruk har bedrivit verksamhet sedan 1893 fram till 2013. Under den perioden har stora mängder av sliprester och kasserat glas hamnat i marken utanför glasbruket, och därmed har marken förorenats av bly, arsenik, kadmium och andra ämnen. Vid en riskklassning som gjordes av länsstyrelsen 2007 placerades Orrefors glasbruk i den högsta riskklassen, det vill säga mycket stor risk för människors hälsa och miljön. Objektet bedöms vara ett av de högst prioriterade efterbehandlingsobjekten i Kalmar län.
Kostnaden beräknas till mellan 100 och 150 miljoner kronor.
2005 köptes bruket av New Wave Group som blev koncernmoderbolag för flera glasbruk i regionen, och med bolaget GRPS Properties in Sweden AB som dotterbolag under vilka bruken låg. 2017 gick GRPS i likvidation.
”Det har varit precis samma sak med tidigare glasbrukssaneringar, då har Naturvårdsverket kommit in och tagit över. Det blir samma sak här.”Tobias Fagergård
Nybro kommun menade i den juridiska processen att New Wave Group varit en bakomliggande aktör som genom sitt inflytande försökt undkomma eller minska ansvar för miljöskuld.
De rättsliga instanserna har inte delat den uppfattningen.
Den senaste domen antyder att Nybro kommun får ta över ansvarsfrågan kring en framtida sanering. Men i praktiken blir det inte så, menar Tobias Fagergård.
– Det har varit precis samma sak med tidigare glasbrukssaneringar, då har Naturvårdsverket kommit in och tagit över. Det blir samma sak här; det blir ett statligt projekt att hantera - även när det kommer till förstudie och huvudstudie.
– Det som är tråkigt är att detta ärende redan tagit så lång tid, och att det kommer att dröja ytterligare tid innan en utveckling av området kanske. Först måste saneringen göras innan något sådant blir aktuellt, säger Tobias Fagergård.