Nadja från Nybro på Filippinerna där supertyfon ska dra fram
Enligt TT har över 250 000 människor flytt från sina hem för att undvika en supertyfon i Filippinerna. Tyfonen, Man-yi, väntas föra med sig ”livsfarliga” stormbyar, enligt landets vädermyndigheter. Vindhastigheten uppskattas till 230 kilometer i timmen och vågor på upp till 14 meter väntas följa med tyfonen.
Nadja Ericson, som Barometern-OT nyligen skrivit ett reportage om, finns på plats i Tarlac som är ett av områdena som förväntas drabbas av tyfonen.
– Vi är redan på signal två av en femgradig skala, men det är ändå fint väder här. Vi märkte av stormen igår när vi flög hem från Iloilo då det var turbulens, berättar hon.
Här saknas innehåll
I två och en halv månad har hon bott på Filippinerna och medverkar i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Imorgon söndag är planen att resa till Palawan för semester.
– Vi ska köra till Manila, men just nu är det osäkert om vi kommer iväg på grund av stormen. Blir det för farligt eller inte? På måndag morgon ska vi ta flyg därifrån till semesterön. Många flyg är inställda, men än så länge ska vårt lyfta.
”Jag tar varningarna om tyfonen på stort allvar, men känner mig ändå trygg.”Nadja Ericson på plats på Filippinerna.
I området där hon bor stannar de flesta hemma, men förberedelser sker inför tyfonen.
– Vi bor i ett bra hus som är stabilt och behöver inte fly utan vi ska hålla oss inne när den kommer hit. Det är värre för alla boende som bor i enklare hus som lätt blåser sönder. De binder fast sina plåttak och flyttar upp saker till den översta våningen om det blir översvämning. Det finns också de som flyr till evakueringscenter.
Enligt uppgifter ska det vara en livsfarlig tyfon. Hur resonerar du kring det?
– Jag tar det på stort allvar, men känner mig ändå trygg med min värdfamilj som jag bor med. De har koll på prognoserna och vet vilka åtgärder vi ska göra.
Fler än 160 människor har dött i de fem stormarna som har drabbat Filippinerna den senaste månaden. Hur upplever du läget?
– Bönderna har fått förstörda skördar på grund av stormarna och senast när de skulle offra i kyrkan var det inte så mycket de hade med sig på grund av detta.
Men hon berättar också att stormarna har blivit vardag för befolkningen.
– Det är ett samtalsämnen och man följer appar, men det är inte en himla stor grej för folket här utan även om det är fruktansvärt att det tar människoliv. En skola vi besökte var ett ämne naturkatastrofer, där de fick kunskap om hur man förbereder sig inför en tyfon.
Hon har känt av flera av stormar under sin tid på Filipperna.
– Den här ska vara den svårast, tidigare har vi mest fått regn.