Annons

"Levande agn är A och O"

Att agna fiskekrokar med levande mört är numera brottsligt. Djurskyddsmyndigheten klassar det som djurplågeri. Sportfiskarna är tveksamma till förbudet.
Nybro • Publicerad 25 mars 2006

Förra veckan klargjorde Djurskyddsmyndigheten i ett yttrande att endast död fisk får sättas på krok som agn. Att använda levande betesfisk betraktas som djurplågeri i enlighet med brottsbalken och kan därmed bli straffbart.

Som en bomb Bland kommunens sportfiskare dimper nyheten ned som en bomb.

Annons

- Är det sant? Det låter helt sjukt. Det här kommer att förstöra hela fisket, säger en sportfiskare som vill vara anonym.

Fortsätter som förrut Han förklarar att han inte kommer att bry sig om förbudet utan fortsätta fiska med levande mört och löja. Och han tror inte att många andra fiskare kommer att byta agn heller.

- Levande agn är A och O, man får mycket mer gädda om man fiskar med levande. Och vadå djurplågeri, en fisk har inga känslor.

Sportfiskarna använder främst mört som agn för att fånga gäddor, och löja för att fiska abborre. Antingen fångar de sitt eget agn eller så köper de det i fiskeaffärerna, där det är vanligt förekommande. Agnfisken fästs på kroken i fenorna och kan hålla sig vid liv i flera timmar.

Kennert Gustavsson på Jakt- och fiskespecialisten i Nybro hörde på fredagen av många kunder som undrade över förbudet, men är osäker på vilka konsekvenserna blir.

- Angelfisket har funnits i flera hundra år, det är en stor hobby som kanske kommer att försvinna. Men det går utmärkt att fiska med död mört också, det finns de som föredrar det, säger Kennert Gustavsson.

Kan tänka sig att byta Ronny Hansson kommer in i butiken med en stor plasthink för att köpa 35 mörtar till helgens gäddfiske i Hindsjön. Han har inte hört talas om för-

budet, men kan tänka sig att byta till dött bete i framtiden.

- Då kan jag frysa in de mörtar jag fångar på sommaren. Det är inte lika bra, men är gäddorna hungriga så tar de det med. Fast jag har inte haft en tanke på att det skulle vara djurplågeri, säger Ronny Hansson.

Båda påpekar inkonsekvensen i att förbudet inte omfattar maskar och andra insekter, som också används som levande bete.

Det är kommunen som är ansvarig för att förbudet efterlevs, men i dagsläget finns inga direktiv från länsstyrelsen för hur tillsynen ska gå till eller vilket straff ett brott skulle kunna innebära.

Annika Hellner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons