Dragkamp om sopor
Som Barometern tidigare berättat har Nybro energi långtgående planer på en egen kraftvärmeanläggning i Nybro efter 2015 och är mycket intresserade av att använda hushållssoporna som KSRR, Kalmarsundsregionens renhållare, i nuläget skickar till Norrköping i brist på bättre alternativ.
I dag kommer varmvattnet till Nybros fjärrvärmenät från värmecentralen på Kährs, som köptes av Kalmar energi för några år sedan. Nybro energi har inte varit nöjda med prisbilden. Kalmar energi menar att Nybros avtal är mycket fördelaktigt. Samarbetet har inte varit smärtfritt. Klart är att efter 2015 så satsar Nybro på en egen värmepanna och helst eldad med soporna. Men det är fler om budet och Kalmar Energis vd Anna Karlsson pekar på att det för Nybros del förmodligen är billigast att ta värmen från den panna som redan finns i staden, nämligen den på Kährs.
– Väljer Nybro att bygga en egen panna kan vi inte satsa på att bygga ut eller byta ut det som redan finns på Kährs. Då får vi frakta bränslet från Kährs någon annanstans. Det är synd att inte använda anläggningen som redan finns. Det är ju i regel det billigaste, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi.
Anna Karlsson kan tänka sig att sälja pannan på Kährs till Nybro energi. Men hon tror inte att intresse finns.
I Moskogen, mellan Kalmar och Nybro, håller en ny biobränslepannan att byggas för Kalmar Energis räkning. Där ska värmen till Kalmars fjärrvärmenät tas i framtiden. Anna Karlsson upplever att Kalmar Energi har fått kritik för att de satsat på biobränsle istället för avfall i den nya pannan och vill inte stänga dörren för att energibolaget i framtiden också kan elda upp soporna, men som ett komplement till biopannan. Avfallet räcker inte till att värma Kalmar. Men när den äldsta pannan på Kalmar energi ger upp, om kanske tio år, ser hon gärna att den ersätts med en avfallsbrännare istället och hoppas att tidpunkten stämmer med att sortering och kompostering minskat andelen brännbart avfall.
Ett tredje alternativ som diskuteras inom KSRR är att bygga en kraftvärmecentral i Moskogen för avfallet. Vem som skulle bygga och äga den är ett oskrivet blad i dagsläget.