Annons

Kalmarkrögare i rätten: ”Läget var pressat”

Enligt Ekobrottsmyndigheten ska krögaren Martin Bergvall Nilsson ha lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om omställningsstöd för Krögers under pandemin. Bergvall Nilsson menar att han inte medvetet gjort fel och förnekar brott. Under torsdagen stod han inför rätta för omställningsstödsbrott i Kalmar tingsrätt.
Kalmar • Publicerad torsdag 20:51 • Uppdaterad måndag 14:33
Martin Bergvall Nilsson, delägare för Krögers.
Martin Bergvall Nilsson, delägare för Krögers.Foto: Mats Holmertz

Under coronapandemin, som startade 2020, kunde företag få omställningsstöd om deras omsättning minskade med mer än 30 procent jämfört med samma period 2019. Kravet var att minskningen skulle ha orsakats av pandemin.

På grund av bland annat restriktionerna under pandemin hade Krögers stora intäktsbortfall. Därför sökte delägaren Martin Bergvall Nilsson omställningsstöd hos Skattemyndigheten.

Annons

Enligt åklagaren ska han, som företrädare för Krögers med bolagsnamnet Pub City Corner i Kalmar AB, ha lämnat in oriktiga uppgifter eller inte anmält ändrade förhållanden som han varit skyldig till att anmäla gällande omställningsstödet. Detta ska ha skett under fem perioder, mellan augusti 2020 och augusti 2021.

Enligt Skattemyndigheten finns uppgifter från länsstyrelsen om avtal som visar att företaget ska ha fått hyresrabatt från sin hyresvärd samtidigt som företaget fått omställningsstöd. Rabatten har inte tagits upp i ansökan av stödet, vilket innebär att stödet blev högre än vad det borde blivit.

Enligt stämningsansökan har 421 823 kronor för mycket betalats ut i omställningsstöd till Krögers. Enligt försvarsadvokaten har beloppet betalats tillbaka av företaget.

Åklagaren Jakob Adolfsson menar att Martin Bergvall Nilsson begick gärningen med uppsåt och i andra hand med grov oaktsamhet. Martin Bergvall Nilsson menar att han inte medvetet har gjort fel och förnekar brott.

”Även efter ni har skrivit nya avtal med hyresrabatter träffar en rabatt i maj fortfarande ansökan om omställningsstödet.”
Jakob Adolfsson, åklagare.

När åklagaren Jakob Adolfsson lade fram bevisningen gick han bland annat igenom ansökningarna för omställningsstödet, hyreskontrakt, kontoutdrag, bokföring, beslut om återkrav och rabattavtal.

Det centrala var att det förekommer flera olika avtal med hyresrabatter och vissa var för samma tidsperiod. Två stycken avtal upprättade hyresvärden för perioderna augusti 2020 till och med juni 2020 och från och med januari 2021 till och med mars 2021, som han sedan fick stöd för från länsstyrelsen.

Två andra avtal om hyresrabatter upprättades senare för maj 2020 till och med augusti för 2020 och från maj 2021 till och med augusti 2021.

Åklagaren tar upp att de två första rabattavtalen har samma tidsperioder som flera av ansökningarna till omställningsstödet och visar att rabatten inte fanns med i ansökningarna.

– Även efter ni har skrivit nya avtal med hyresrabatter träffar en rabatt i maj fortfarande ansökan om omställningsstödet, säger Jakob Adolfsson

Försvarsadvokaten David Karlsson lyfter hur hyresstöden har hanterats. När det gäller de två första avtalen menar han att Martin Bergvall Nilsson inte har varit medveten om varken tidsperioderna för hyresrabatterna eller vilka beloppen var.

Annons

– När ansökan lämnades in var det inte villkorat att man skulle få hyresrabatterna. Martin Bergvall Nilsson har inte fått kopior på avtalen och inte sett besluten, när de kom. Han har inte fått några kredit på rabatterna, berättar David Karlsson.

Under förhöret berättar Martin Bergvall Nilsson att hyresrabatten gällde på sommaren, då han inte kunde få omställningsstöd och tillägger att den månad som felaktiga uppgifter angavs var i maj när Krögers fick omställningsstöd.

– Vi tappade mycket i omsättning 2020 och för att maximera omställningsstödet ville vi ha hyresrabatten på sommaren.

Försvarsadvokaten David Karlsson lyfter att hyresvärden och Martin Bergvall Nilsson har ett annorlunda upplägg gällande betalning av hyrorna, eftersom hyresvärden också är delägare i Krögers.

– Under pandemin drabbades verksamheten hårt. Han har fått betala i takt med vad verksamheten tål, vilket återspeglas i kontoutdragen, säger David Karlsson.

”Läget var så pressat mitt i en brinnande pandemi och det handlade om att söka alla stöd vi fick för att överleva och behålla personal.”
Martin Bergvall Nilsson, krögare.

Åklagaren i förhöret med Bergvall Nilsson:

När du skrev under de första avtalen med rabatt från hyresvärden. Minns du tillfället? Visste du vad du skrev under?

– Jag stod på Krögers och lagade kebab. Hyresvärden kom förbi och sa att jag skulle skriva under för nu hade han med hjälp fixat det här. Jag visste att det gällde hyresrabatt, det var det första stödet som kom. Men jag läste inte vad jag skrev under och vi pratade inte om vilka månader det skulle gälla eller belopp, säger Bergvall Nilsson och tillägger:

– Läget var så pressat mitt i en brinnande pandemi och det handlade om att söka alla stöd vi fick för att överleva och behålla personal.

Försvarsadvokaten tillägger att Bergvall Nilsson tagit hjälp av experter från en revisionsfirma.

Annons

– Han har trott att det går att flytta rabatterna och fått stöd i den uppfattningen hos revisionsbyrån, säger David Karlsson.

Under dagen förhörs två vittnen, revisorsassistenten och hyresvärden. Det framkom under förhören att det spelade ingen roll för hyresvärden när Bergvall Nilsson betalade in hyrorna, bara det stämde på årsbasis.

– För min del spelade det ingen roll om han flyttade rabatterna till sommaren, säger hyresvärden.

Åklagaren tar upp att den tilltalade i samband med boksluten ska ha stämt av hur mycket som betalats och bokförts som hyror. Vid det tillfället kunde han se att de faktiska beloppen varit lägre än vad som angetts i ansökningar om omställningsstöd och då kunnat anmält ändrade förhållanden, enligt anmälningsplikten vilket han inte gjorde.

– När han ansökte om omställningsstöd, i augusti 2021, besvarar han nekande när det gäller hyresrabatter trots att han själv upprättat ett hyresrabattavtal och skrivit under. Jag menar att han medvetet underhållit information, säger åklagaren Jakob Adolfsson, i sin slutplädering.

Advokaten menar att Martin Bergvall Nilsson agerat aktsamt genom att ta hjälp från experter hos revisionsfirman.

– Martin Bergvall Nilsson var tydlig med att han inte förstod, exempelvis hur man periodiserade kostnaderna och tog hjälp av revisionsfirman. Det finns ingen anledning för Martin att ifrågasätta revisorn, säger David Karlsson.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom för Martin Bergvall Nilsson förenat med dagsböter och att Pub City Corner i Kalmar AB ska få böta 50 000 kronor.

Domen kommer om cirka två veckor.

Fakta

Omställningsstöd

Omställningsstödet gavs mellan mars 2020 och februari 2022 till företag som drabbats ekonomiskt under coronapandemin. Stödet var till för att täcka fasta kostnader för företag med omsättningstapp på grund av pandemin.

Under pandemin delade staten ut cirka 16 miljarder kronor i omställningsstöd till företag.

Samtidigt som stödet infördes också det nya brottet omställningsstödsbrott.

Det lägsta straffet är dagsböter, det högsta är upp till sex års fängelse.

Mellan 2021 och oktober 2024 åtalades 108 företag för olika typer av omställningsstödsbrott.

Källa: Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten.

Fakta

Hyresstöd för hyresvärdar under pandemin

– Under pandemin kunde hyresvärdar söka stödet för att kunna ge hyreslättnader för hyresgäster i utsatta branscher.

– Hyresvärdar som sänkte den fasta hyran för hyresgäster gavs kompensation med 50 procent av den nedsatta fasta hyran.

– Länsstyrelsen och Boverket administrerade stödet.

Källa: Boverket och Länsstyrelsen.

Anna BorgSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons