Tillfällig rektor blir kvar till i sommar om gymnasiet läggs ned
Efter att Jenny Alvunger slutade som rektor på skolan i oktober tog Lars-Peter Gustafsson över rollen tillfälligt.
– Blir det så som Ksau (kommunstyrelsens arbetsutskott) vill att Mönsterås ska ansöka om medlemskap i gymnasieförbundet kommer vi fortsätta med den tillfälliga lösningen av rektorsfrågan fram till kommunen är medlemmar i förbundet, berättar Magnus Sjöstedt, skolchef.
Lars-Peter Gustafsson har en lång bakgrund som rektor och verksamhetschef inom gymnasievärlden.
En gång i tiden var han med och startade Mönsteråsgymnasiet 1995. Skolan var den första i Sverige med att ge varje elev en bärbar dator.
– Det var väldigt många studiebesök här från hela världen, berättar Lars-Peter Gustafsson.
Han har också jobbat inom Kalmarsunds gymnasieförbund. De senaste åren har han varit pensionär och jobbat med att coacha rektorer.
Anställningen på Mönsteråsgymnasiet sträcker sig till sommaren 2024. Att uppdraget var tidsbestämt var en förutsättning för att han skulle säga ja.
– Den är inte så lätt att få tag i en fullt verksam rektor med kort varsel. Jag fick frågan och jag tänkte att det var intressant att hjälpa till, säger han.
”Om skolan läggs ned känns det naturligtvis oerhört tråkigt. Jag var med och startade upp den en gång i tiden. Det är en jättefin skola och skolbyggnad. Det är klart att det är tråkigt att avveckla någonting.”Lars-Peter Gustafsson, ny rektor på Mönsteråsgymnasiet
Hur är det att jobba i en situation där man vet att det finns en stor risk att skolan läggs ned?
– Mitt uppdrag är att fullgöra det jobb min arbetsgivare säger till mig, nämligen politikerna. Mycket talar för att skolan kommer läggas ned. Så det är det jag har att jobba med och göra det bästa av det för personal och elever.
– Om skolan läggs ned känns det naturligtvis oerhört tråkigt. Jag var med och startade upp den en gång i tiden. Det är en jättefin skola och skolbyggnad. Det är klart att det är tråkigt att avveckla någonting.
Lars-Peter Gustafsson tror att en eventuell övergång till Kalmarsunds gymnasieförbund skulle fungera på ett bra sätt. Han påpekar även att Mönsterås kommun har chansen att påverka Kalmarsunds gymnasieförbund och bevaka Mönsteråselevernas intressen om kommunen blir medlemmar i förbundet.
– Jag är säker på att eleverna från Mönsterås skulle bli väl mottagna, avslutar Lars-Peter Gustafsson.