Annons

Stambyte för 33,5 miljoner ger standardhöjning för hyresgäster - projekt pågår under två år

33,5 miljoner kronor kostar Mönsterås Bostäders stambyte som nu pågår i Blomstermåla och som omfattar 112 lägenheter. När projektet är klart om ungefär ett år återstår stambyte i Fliseryd och Ljungnäs i Mönsterås.
Blomstermåla • Publicerad 2 januari 2020
Mönsterås Bostäders projektledare Stefan Svensson i en av lägenheterna där man bland annat installerat en ny elcentral med jordfelsbrytare och bytt ut dörren till en betydligt säkrare variant som också stänger ute ljud från trapphuset.
Mönsterås Bostäders projektledare Stefan Svensson i en av lägenheterna där man bland annat installerat en ny elcentral med jordfelsbrytare och bytt ut dörren till en betydligt säkrare variant som också stänger ute ljud från trapphuset.Foto: Åsa Borefur

Det kommunala bostadsbolaget utför stambyten när husen är mellan 45 och 60 år, beroende på rören och badrummens standard. Hösten 2018 började man förbereda hyresgästerna på Skolgatan och Torggatan i Blomstermåla på att stambyte väntade. Husen där är snart 60 år och det innebär att ledningarna är dåliga vilket ökar risken för vattenskador. Även porslinet i badrummen är slitet och lägenhetsdörrarna håller inte dagens krav på säkerhet. Det är också en lägre elstandard än dagens. Därför åtgärdas allt detta i samband med stambytet.

Efter semestern började man med första huset på Skolgatan. Skanska Direkt AB är totalentreprenör och har i sin tur anlitat lokala underentreprenörer.

Annons

– I snitt sysselsätter det här projektet 17 personer, säger Stefan Svensson, projektledare på Mönsterås Bostäder.

Slår man ut totalsumman 33,5 miljoner på de 112 lägenheterna som nu är aktuella för stambyte blir det 300 000 kronor per lägenhet. Badrummen utrustas bland annat med klinker med golvvärme, handdukstork, kakel, vägghängd toalett, nytt tvättställ och dusch samt en bredare dörr in till badrummen för ökad tillgänglighet.

Klinkers med golvvärme, nytt kakel, vägghängd toalett, ny dusch och handdukstork i de totalrenoverade badrummen.
Klinkers med golvvärme, nytt kakel, vägghängd toalett, ny dusch och handdukstork i de totalrenoverade badrummen.Foto: Åsa Borefur

I hallen sätts en ny elcentral med jordfelsbrytare upp och alla får en ny lägenhetsdörr som är både säkrare och stänger ute ljud från trapphuset.

I köket sker byte av vatten och avlopp och hyresgästerna får en ny blandare. Om vitvarorna är installerade 2001 eller tidigare så byts även dessa ut.

Under tiden som arbetet görs får hyresgästerna flytta till möblerade ersättningslägenheter som är fullt utrustade. Det hyresgästen själv får göra är att flytta undan alla saker från badrum, hall och kök som placeras i andra rum i lägenheten. Har man flyttkostnader så får man viss ersättning.

Bostadsbolaget tar ett antal lägenheter i taget i varje trapphus och det tar 3-4 veckor innan hyresgästerna får flytta tillbaka. Över jul och nyår görs inga arbeten, utan då får alla bo kvar hemma.

Först sker stambyten i hyreshusen på Skolgatan, därefter väntar Torggatan.
Först sker stambyten i hyreshusen på Skolgatan, därefter väntar Torggatan.Foto: Åsa Borefur

När Blomstermåla är klart har bostadsbolaget utfört stambyte i 936 av sina lägenheter.

– Totalt har vi 1 090 lägenheter som är byggda på 1950- och 60-talet. Vi ligger väldigt bra till med stambyten. Fliseryd och Ljungnäs är kvar.

Att genomföra ett stambyte är en lång process och i det här fallet tar hela projektet cirka två år. Alla hyresgäster måste först ge sitt godkännande eftersom det görs en standardhöjning av lägenheten vilket i sin tur innebär en hyreshöjning. Hyresgästerna i de aktuella husen i Blomstermåla får nu en höjning av hyran på 434 kronor i månaden. Det blir därmed samma hyresnivå som i Ålem och Timmernabben.

– Många bolag höjer upp till en tusenlapp, men vi tycker att det här är en rimlig nivå, säger Stefan Svensson.

Annons

Om någon skulle motsätta sig stambytet måste bolaget ta frågan vidare till hyresnämnden innan arbetet startar. Men det har man inte behövt göra. Tvärtom har standardhöjningen välkomnats.

– Jag har pratat med en hel del hyresgäster och de är jättenöjda.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons