Så mycket sparar kommunen på att lägga ned gymnasiet och naturförskolan
Mönsteråsgymnasiet:
Elevantalet har varit en dyster trend under flera år då många väljer bort Mönsteråsgymnasiet till förmån för Kalmar. Under vårterminen i år studerade nästan hälften (48 procent) av gymnasieeleverna som är bosatta i kommunen i Kalmar. Ungefär var tredje elev (32 procent) studerade i Mönsterås. När höstterminen drog i gång i slutet av augusti började totalt 36 nya elever på skolan. Det var endast 13 procent av årets gymnasiebehöriga nior som sökte till Mönsteråsgymnasiet. Fördelarna med skolan är att det är goda elevresultat, en hög lärartäthet och att lärarnas behörighet ligger över rikssnittet. Om kommunen väljer att gå med i Kalmarsunds gymnasieförbund och avveckla skolan skulle det innebära en effektivisering med ungefär 9 miljoner kronor.
Om politikerna väljer att gå vidare med en nedläggning av gymnasiet måste man utreda en rad saker: hur personal kan erbjudas arbete inom kommunen eller inom Kalmarsunds gymnasieförbund, hur eleverna som är antagna på Mönsteråsgymnasiet kan fortsätta sina studier, ekonomisk vinst gällande lokaler, städning med mera som är kopplade till tekniska förvaltningen, processen för att ansöka om medlemskap i Kalmarsunds gymnasieförbund och vilka typer av förhandlingar och avtal som behöver planeras och genomföras.
”Slutligen måste poängteras att ett beslut behöver tas skyndsamt om hur kommunen ska gå vidare. Gymnasiet planerar för utbildningsmässa och antagning inför läsåret 2024/25 redan under hösten och då måste det finnas tydliga besked om gymnasiets framtid. Medarbetarna på gymnasiet behöver också hållas väl informerade om vilka beslut som tas och hur processen ser ut.”
Oknö naturförskola:
2017 startade förskolan på Oknö. Nu finns det 13 barn inskrivna och 4.05 tjänster fördelat på fem personer. Aprilprognosen visar att förskolan går mot ett underskott på cirka 0,9 miljoner kronor i år. Låga barnkullar för 2022 och troligen även i år gör att det finns lediga platser på andra förskolor i kommunen. Barn- och utbildningsförvaltningen presenterar tre möjliga scenarier för Oknö naturförskola: barn och personal flyttar som sammanhållen avdelning till förskolan Eken, vårdnadshavare till barn som går på Oknö naturförskola söker plats på någon av kommunens övriga förskolor eller byte av driftsform. Ett alternativ kan vara att driva verksamheten vidare genom intraprenad. I detta scenario ges personal ett större ansvar för verksamhet, ekonomi och personal. Det finns inget intresse från personalen att driva förskolan som en fristående förskola. Enligt beräkningar sparar tekniska förvaltningen 367 994 kronor årligen om verksamheten läggs ned. Detaljplanen tillåter bostäder, centrumändamål och skola på fastigheten.
LOV:
Lagen om valfrihet (LOV) gör det möjligt för den enskilde att välja mellan olika aktörer för att få hjälp med serviceinsatser och personlig omsorg. serviceinsatser kan handla om städning, tvätt och klädvård samt inköp och ärenden. Personlig omsorg kan exempelvis vara måltider, hjälp med personlig hygien och förflyttning. 2010 blev det fritt fram för företag att ansöka om ackreditering för att utföra tjänsterna i kommunen. Intresset har dock varit svalt sedan starten. De senaste tre åren har det enbart varit ett företag som har haft ackreditering. Företaget avslutade dock avtalet vid årsskiftet 2022/2023. En avveckling av LOV innebär besparingar av administrativa kostnader på cirka 300 000 kronor årligen. Utredaren bedömer även att det finns möjlighet till ytterligare effektivisering och förenkling av hemtjänstens organisering om LOV skrotas. Om LOV förändras till att bara gälla serviceinsatser är sannolikheten stor att kostnaderna blir högre enligt utredningen.
Ekåsa:
Ekåsa är ett särskilt boende i Fliseryd. Totalt finns det åtta lägenheter och varje lägenhet består av hygienutrymme, en mindre köksdel samt kombinerat sov och vardagsrum. Utredaren skriver att boendet inte är kostnadseffektivt: ”Delvis kan detta härröras till nattbemanningen som består av två personal, vaken natt”. Lokalerna är inte fullt ändamålsenliga eller yteffektiva. Den översta våningsplanet används inte alls. En avveckling av Ekåsa som särskilt boendet skulle innebära besparingar på cirka 5,7 miljoner kronor för socialförvaltningen. Man skriver även att det är fullt möjligt att erbjuda de som bor på boendet plats på ett annat särskilt boende i kommunen. Samtidigt kan det i ett längre perspektiv finnas behov av ytterligare ett särskilt boende. Utredningen visar även att en övergång till exempelvis trygghetsboende innebära en effektivisering på cirka 3,4 miljoner kronor i sänkta personalkostnader. Dock har man inte tagit höjd för vad en ombyggnad i sådana fall kostar. Utredaren tycker att det är viktigt att behålla träffpunktsverksamheten, som idag finns i lokalerna. I slutet av utredningen slår man fast att det krävs mer tid för att studera möjlighet till annan kommunal verksamhet eller eventuell försäljning.