Annons

Högt betyg till hemtjänst och särskilt boende - bland de bästa i Sverige

I Mönsterås kommun finns en av de bästa hemtjänsterna i Sverige. Och särskilt boende får också en placering i toppskiktet.
Mönsterås kommun • Publicerad 31 maj 2019
Det här är bara några av all den personal inom hemtjänsten och särskilt boende i Mönsterås kommun som ser till att man har bland landets bästa äldreomsorg. Med på bilden är även utvecklingssamordnaren Anna-Lena Blomberg och socialnämndens ordförande Agnetha Landberg. All personal blir bjudna på tårta med anledning av rankingen.
Det här är bara några av all den personal inom hemtjänsten och särskilt boende i Mönsterås kommun som ser till att man har bland landets bästa äldreomsorg. Med på bilden är även utvecklingssamordnaren Anna-Lena Blomberg och socialnämndens ordförande Agnetha Landberg. All personal blir bjudna på tårta med anledning av rankingen.Foto: Åsa Borefur

– Vi är otroligt stolta, säger socialnämndens ordförande Agnetha Landberg (C) om personalens insatser.

– Det känns jättekul att man får bekräftelse på det man gör, säger Nellie Åsén, Emelie Sandelius och Linda Santi som alla arbetar inom hemtjänsten som rankas som den fjärde bästa i landet.

Annons

– Det känns jättebra. Vi arbetar ju för att det ska vara bra för de boende, säger Jovita Pinchi som arbetar på särskilt boende som rankades på 14:e plats bland Sveriges 290 kommuner.

Det är Socialstyrelsen som skickar ut enkäter till omsorgstagare i landets kommuner. Nu har rapporten kommit från förra årets undersökning, och för Mönsterås kommuns del är det glädjande siffror som visar att hemtjänsten och särskilda boenden hävdar sig bra både i länet och landet när det gäller helhetsbetyget. Det är alla hemtjänstområden och alla särskilda boenden i kommunen som omfattas i rankingen.

”Det är viktigt att bli sedd, att man känner att man betyder någonting, och det är ni väldigt duktiga på”

Särskilt högt betyg får man när det gäller bemötande, förtroende och trygghet, och det betyder mycket, menar både personal, ledning och politiker.

– Det är ju a och o. Jag vet ju att alla kämpar och ligger i, ibland i motvind, men personalen har ändå ett så proffsigt bemötande. Det är viktigt att bli sedd, att man känner att man betyder någonting, och det är ni väldigt duktiga på, säger Agnetha Landberg till personalen.

Sedan finns det förbättringsområden att arbeta vidare med, det handlar bland annat om måltidsmiljö och fallolyckor.

Agnetha Landberg vill också lyfta fram utvecklingssamordnaren Anna-Lena Blomberg som en viktig del i äldreomsorgens verksamhet. Sedan 2011 har det gjorts omfattande utbildningsinsatser riktade mot all personal, bland annat inom palliativ vård, salutogent förhållningssätt och demens.

– I höst fortsätter vi med utbildning i psykisk ohälsa, säger Anna-Lena Blomberg.

Ofta när det talas om hemtjänst och övrig äldreomsorg handlar det om en ökad arbetsbelastning och stress, och att det är svårt att rekrytera personal. Linda Santi, Nellie Åsén och Emelie Sandelius tycker att det är synd när det är den bilden som förmedlas, och de skulle önska att många fler vågade testa jobbet.

– Det är klart att det kan vara stressigt vissa dagar eller tidpunkter, vilken yrkesgrupp har inga stressiga dagar? Men vi hjälps åt. Ofta har man helt fel bild av vad vi gör. Det här jobbet ger mer än vad många kanske tror. Och när man får den där klappen på kinden av en omsorgstagare så betyder det väldigt mycket, säger de.

Åsa BorefurSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons