Hälsovetare gav bästa tipsen för att bli sjuk: ”Vi byggs av maten vi äter”
Så inledde hälsovetaren Anna Hallén sitt föredrag från scenen framför föreningslivets representanter i Mönsterås kommun. Medlemmar från 32 olika föreningar fanns samlade på torsdagskvällen för den årliga föreningsträffen. Målet med träffen är att ge alla eldsjälar som sliter ute i föreningarna inspiration i sitt arbete framåt och ge dem chansen att ställa frågor och ge förslag till kultur- och fritidsförvaltningen samt dess politiker. Alla föreningar som har stöd av kultur- och fritidsnämnden är välkomna att delta.
Kvällen avslutades med en inspirerande föreläsning signerad Anna Hallén. Det var nog många av åhörarna som funderade över deras kost- och sömnvanor. Anna Hallén pratade bland annat om att många konstant blir jagade av vargar (stressar), är rädda för isbjörnen (rädd för något som inte hänt men som kan ske i framtiden) och att många inte drar ut spiken i foten (tar tag i grundproblemet till varför vi mår dåligt).
Hennes bästa tips för att må dåligt är dålig kost, bakvänd andning, gå till jobbet en dag för tidigt, stabila skor med blicken ner i mobiltelefonen, slänga i sig maten på stående fot, lägga sig sent, stillasittande, uttråkning och självkritik.
– Vi byggs av maten vi äter, det är vår energi. Den energi du känner är dopamin. Så du behöver ha roliga saker på ditt schema som du längtar efter för att vi ska må bra, sa Anna Hallén.
Tidigare under kvällen pratade hembygdskonsulenten Peter Danielsson om sitt jobb, bland annat att han i sitt arbete träffar 8 700 människor om året. Han berättade hur det gick till när Mönsterås kyrka köpte in den nuvarande altartavlan av Gustaf Lindblom i mitten av 1800-talet.
– Den är inte särskilt bra. Gustaf Lindblom var inte särskilt duktig konstnär. Är man lite elak är det en kopia av en tavla i Kalmar som är en kopia av en kopia av en kopia. Men han var billig och så var han militär, det är kronans karl. Han kan ju inte lura oss, berättar Peter Danielsson om hur församlingen resonerade vid köpet.
Camilla Park, handläggare på Allmänna arvsfonden, berättade om hur man ansöker om bidrag och vilka kriterier som måste uppfyllas för att få bidrag.
Peter Johansson och Anna Dahl från Mönsterås segelklubb berättade om deras process att bygga nytt klubbhus. För någon månad sedan blev det klart att segelklubben beviljas mångmiljonstöd från Allmänna arvsfonden.
Mönsterås segelklubb lyfte att det är viktigt med förankring med andra föreningar, näringslivet och kommunen för att få sin ansökan till Allmänna arvsfonden godkänd.
Lars Tyrberg från Fliseryds hembygdsförening berättade om hur bidrag från Leader Kustlandet gjorde det möjligt för föreningen att utveckla verksamheten i hembygdsparken i Fliseryd.