Gymnasieprogrammet garanterade sommarjobb: ”Jag kommer aldrig ångra valet”
Ända sedan skolterminens slut har killarna Mohamadomar Kuwaider och Leonard Muriq från teknikprogrammet på Mönsteråsgymnasiet, arbetat på teknikindustrin i Södra Bäckebo, utanför Ålem.
– Ja, vad är inte roligt? Jag jobbar främst med en svetsrobot här och det är alltid roligt att testa nya saker och göra nya produkter i den. Just nu har jag gjort små flänsar och det är riktigt kul, säger Leonard Muriq om sommarjobbet.
Att Mohamadomar Kuwaider och Leonard Muriq hamnade här på Stranda industrin, är tack vare Mönsteråsgymnasiet.
Mönsteråsgymnasiet har ett samarbete med kommunens teknikindustrier och utbildningarna är kopplade till ett Teknikcollege som är en satsning för att säkra framtidens kompetensbehov inom industrin. Stranda ägnar sig åt svetsning, montering och lackering av främst ståldetaljer, och här på jobbet får ungdomarna utmanas i nya grejer.
– Mönsteråsgymnasiet och teknikcollege har egenskapen att kunna erbjuda och garantera oss sommarjobb vilket de andra skolorna [i länet] inte kan. Man får ju på så sätt mycket erfarenhet till CV:et och till framtiden, säger Mohamadomar Kuwaider.
Ändå söker många ungdomar sig bortom Mönsterås kommun vid valet av gymnasium, och programmen har de senaste åren haft mindre sökande. Nästan alla industriföretag skriker efter folk idag och många står inför en pensionsavgång som oroar industrierna när unga allt mer väljer bort industrijobben.
– Jag tycker att det är synd att inte fler söker till Mönsteråsgymnasiet. Vi har erfarna lärare som verkligen är värdefulla för skolan och för oss. Kunskapen och utrustningen vi har där hjälper oss elever till att utvecklas, berättar Mohamadomar Kuwaider.
För Mohamadomar Kuwaider är det andra sommaren på Stranda AB. Han har sedan dess jobbat där under alla skollov, och tycker det är ett härligt gäng som han arbetar tillsammans med. Både Kuwaider och Leonard Muriq vill tillsammans med Stranda AB visa att det finns bra utbildningar och goda möjligheter för jobb även i Mönsterås.
– Man ska känna att när man börjar Mönsteråsgymnasiet och framförallt Teknikcollege, att man har företagen bakom sig. Vi ska finnas och sluta upp bakom dem, och till exempelvis kunna garantera sommarjobb för dem som vill ha, säger Anna Isaksson, produktionschef på Stranda AB.
Ungdomarna anser att inte många i deras ålder vet om vad Mönsteråsgymnasiets utbildningar ger för kompetens eller jobbmöjligheter i framtiden. Lärarna är något de båda lyfter upp som den främsta faktorn till varför de är var de är idag.
– Många söker inte till Mönsteråsgymnasiet för att de har kompisar på skolorna i Kalmar och Oskarshamn. Det är ledsamt att se folk bara följa sina kompisar utan att tänka på vilken väg de själva vill ta, säger Leonard Muriq.
– Ja, Mönsteråsgymnasiet är en liten skola, men den har ett jättestort hjärta. Jag kommer aldrig ångra att jag valde att gå där, säger Mohamadomar Kuwaider.
Nu väntar snart fyra veckors semester för killarna och sen blir det åter två veckor i arbete innan skolan drar igång igen. Till hösten ser de fram emot sin sista tid på Mönsteråsgymnasiet och alla de möjligheter de fått via Teknikcollege.
– Om jag har behörigheten att direkt komma in på det jag vill studera på universitetet gör jag det, men om jag inte gör det kommer jag tillbaka hit. Möjligheterna här finns ju alltid kvar, säger Mohamadomar Kuwaider.
Det här är Teknikcollege:
Teknikcollege har som syfte att säkra framtidens kompetensbehov inom de tekniska industrierna i Sverige. Det innebär att kommuner tillsammans med utbildningsanordnare och industriföretag samarbetar för att kunna erbjuda kvalitativa utbildningar.
Idag finns det 24 certifierade regioner och cirka 180 kommuner delaktiga i samarbetet, varav Mönsterås kommun är en dem. De elever som väljer en teknisk utbildning på Mönsteråsgymnasiet blir en del av Teknikcollege och har en nära kontakt med kommunens industriföretag genom hela utbildningen.
Källa: Teknikcollege.se