Annons

Bättre rening ger friskare vik: ”Verket har fått en ny kostym”

Reningsverket på Nynäs byggdes 1973 och har därmed några år på nacken. Det var således dags för ett ansiktslyft när renoveringen påbörjades för drygt två år sedan. Nyligen invigdes verket.
Mönsterås • Publicerad 22 september 2024
I veckan var det invigning av reningsverket på Nynäs.
I veckan var det invigning av reningsverket på Nynäs.Foto: Adam Wigren

Ombyggnationen har nu gått i mål vilket innebär bättre rening, säkrare drift, en bättre arbetsmiljö vid anläggningen och att man slipper använda dricksvatten i reningsprocessen vilket fallet var tidigare.

I veckan var det invigning.

Annons

– Verket har fått en ny kostym, vi har bytt allt där inne, säger Ronnie Björkström, avdelningschef för vatten- och avlopp och renhållning.

All installation har i princip bytts ut och det enda som är kvar sedan 70-talet är bassängerna.

– Det är ett viktigt steg framåt för vår gemensamma miljö. Denna satsning representerar vårt engagemang, både för en hållbar framtid men också för att bidra till en renare kust, sa Anette Petersson Elmgren, teknisk chef, i sitt tal under invigningsceremonin.

Hon säger att satsningen bara en början och att det väntar stora investeringar i vatten- och avloppssystemet framöver. Näst på tur står vattenverket i Sandbäckshult och några år framåt ska reningsverket i Gäddenäs rustas upp.

Ronnie Björkström, avdelningschef för vatten- och avlopp och renhållning, och Anette Elmgren-Petersson, teknisk chef, talade under invigningsceremonin.
Ronnie Björkström, avdelningschef för vatten- och avlopp och renhållning, och Anette Elmgren-Petersson, teknisk chef, talade under invigningsceremonin.Foto: Adam Wigren

Efter talet fick besökarna chansen att ta en rundtur på insidan av verket och få en närmare titt på den mekaniska, biologiska och kemiska reningen.

I projektet har det även ingått att uppföra en ny personalbyggnad, bygga nya hus för filter och kemiska preparat, ta bort ett gammalt ställverk på området samt bygga om inloppet till reningsverket för att göra flödet mindre sårbart för breddningar.

En nyhet är att det tekniska vattnet (renat avloppsvatten) numera kan användas för internt bruk på anläggningen som exempelvis spolvatten.

– Verket är förstärkt med ytterligare kväverening, berättar Ronnie Björkström och säger att reningsgraden av kväve höjs med åtminstone tio procentenheter.

Det slam, 900 ton per år, som uppstår vid reningsprocessen används som gödningsmedel på åkrar i Skåne.

Nynäsanläggningen har en kapacitet på 400 kubikmeter i timmen och tar hand om avlopp från omkring 6 800 personer, vilket motsvarar ungefär hälften av kommunens befolkning. Resterande går till Gäddenäs utanför Timmernabben.

Annons

Förhoppningen är att vattenkvaliteten i Mönsteråsviken ska öka till följd av att man släpper ut renare vatten från verket. Vid strömavbrott finns tillgång till ett reservkraftaggregat som drivs på diesel.

Kostnaden uppgår till 75 miljoner kronor.

Bygget har försenats och anledningen till detta är bland annat förseningar av byggmaterialleveranser och att ritningarna inte stämde fullt ut överens med verkligheten. Att verket rullat på 24 timmar om dygnet samtidigt som ombyggnation skett parallellt har varit en annan utmaning, uppger Ronnie Björkström.

– Man hittar alltid överraskningar under resans gång. Vi hittade en hel del korrosion och bassängen var lite mer sönderhärjad än vad man trodde på förhand, säger Martin Nilsson, arbetsledare från entreprenören JC Pool.

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons