Hans Medelius
Hans var en bondson från Norra Öland. Gården övertogs av en äldre bror och Hans utbildade sig till folkskolelärare.
Under militärtjänsten träffade han Mats Rehnberg som då var anställd vid Nordiska museet. Det blev en vändpunkt i Hans liv. Mats tog honom med till Stockholm och fixade ett jobb åt honom 1959 på museets undervisningsavdelning, där Mats var chef.
Därifrån sköttes visningsverksamheten som framför allt var anpassad för skolorna och Hans var ju utbildad lärare. Han kom att ägna att hela sitt yrkesliv åt museet, framför allt åt dess utåtriktade verksamhet. Han tog en fil kand vid Stockholms universitet, fick ett stort ansvar och slutade sin verksamhet från och med hösten 1991 som framgångsrik chef för museets bokförlag.?
På museets undervisningsavdelning var han en stöttepelare. Tillsammans med kollegor och formgivare gjorde han viktiga insatser i många utställningar. "Modell Sverige" var en stor satsning, men priset togs nog av "Den svenska historien", succéutställningen från 1993. ?
Hans vetenskapliga produktion ägnades i huvudsak Öland och Ölands folkliga matkultur, men den stora bok som nu nästan var färdig orkade han inte avsluta. Den kommer dock att ges ut. Han skrev om museifrågor av olika slag och nära Nordiska museet fyllde 125 år var han en självskriven medlem i redaktionskommittén för boken om museets historia och författare till avsnitten om dess utställningar.
Så skriver en av hans arbetskamrater: När jag tänker på Hans så är det orden lojal, kunnig och generös som kommer först tillsammans med lågmäld, men stark och tydlig. Han var väldigt diplomatisk och jag kände mig trygg. Jag kunde alltid vända mig till honom. Han visade på möjligheter. Jag uppfattade honom som viljestark på ett mjukt sätt.
Elisabet Hidemark, Eva Olsson, Skans Victoria Airey