Annons

Vart går S i Kalmar län?

Är Socialdemokraternas val i Oskarshamn också Kalmar läns socialdemokraters?
Ledare • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn är en nyckelperson när ett seminarium tillsammans med vänsterlutande Reformisterna arrangeras.
Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn är en nyckelperson när ett seminarium tillsammans med vänsterlutande Reformisterna arrangeras.Foto: Mats Holmertz

Socialdemokraterna har sin egen geografiska indelning av Sverige. Värmland, Dalarna, Härjedalen, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, ungefär, brukat kallas för ”skogen”. Skåne - där Moderaterna historiskt varit starka – är ett utpräglat vänsterdistrikt. Stockholms län anses vara ”höger” och Stockholms stad ”vänster”. Kalmar län tillhör distrikten som är starkt präglade av den fackligt-politiska samverkan.

I dialogen inom Socialdemokratin väljer nu socialdemokraterna i Oskarshamns att samarbeta med den starkt vänsterlutande S-föreningen Reformisterna, med Daniel Suhonen som ledande namn, som kräver en radikal kursändring av den ekonomiska politiken.

Annons

ABF i länet ställer upp, liksom LO-facken i kommunen när en seminariedag med talare som riksdagsledamoten Laila Naraghi, regionrådet Peter Wretlund och kommunalrådet Andreas Erlandsson arrangeras den 9 november. Företrädare för Reformisterna medverkar också.

Det nya landskapet syns också i länet. I Oskarshamn styr Socialdemokraterna och Moderaterna i en lila koalition. I Kalmar drivs en politik som i någon mån – maktmässigt – bildade mönster för Januariöverenskommelsen. Socialdemokraterna bestämmer tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet får vara med på ett hörn.

Men bakom maktspelet som vittnar om pragmatism och samarbetsinriktning finns också spänningar om Socialdemokraternas vägval. Den nationella debatten inom Socialdemokratin mellan Reformisterna – vars politik namnet till trots mer handlar om en politisk återgång – och den mittenlutande styrande gruppen kommer nu också ner på marken i Kalmar län.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons