Annons

Varning för moralpanik

Att lära oss använda och hantera digitala medier kräver sunt förnuft. När Magdalena Anderssons (S) moralpanik visar hur fel det kan gå.
Ledare • Publicerad 18 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson föreslår en lagfäst åldersgräns för att använda sociala medier har hon lämnat det sunda förnuftet. Hon medger själv att hon inte har en tanke om vilken åldersgräns som ska gälla och hur det ska gå till.

Det är inte så vi vill att politiska beslut ska beredas och genomföras.

Annons

30 år med internet och 20 med sociala medier har förändrat världen. Mest till det bättre men också öppnat nya arenor för att människor ska göra de de alltid gjort mot sina medmänniskor, lura bestjäla och sko sig på.

”Att föräldrar och skolor sätter gränser och håller koll på vad barn och ungdomar hittar på är naturligt och sunt.”

Vi har fått ett nytt medieklimat där vem som helst med ganska små mått kan sprida fakta och åsikter. Ibland ljuger de, ibland sprider de medvetet eller omedvetet saker som majoriteten ogillar. I huvudsak är detta också ett medel för dem som tidigare tystats eller beljugits att komma ut.

I USA har det sociala mediet Tiktok varit i blickfånget på grund av kopplingar till kinesiska regeringen och Kinas påverkansoperationer och man har därför agerat politiskt mot Tiktok. Vilket här väckt missnöje hos en man som ger uttryck för detta.
I USA har det sociala mediet Tiktok varit i blickfånget på grund av kopplingar till kinesiska regeringen och Kinas påverkansoperationer och man har därför agerat politiskt mot Tiktok. Vilket här väckt missnöje hos en man som ger uttryck för detta.Foto: Ted Shaffrey

Att skärmarna har en stor dragningskraft och kanske ibland stör till exempel kunskapsförmedlingen i skolor vet vi om och har börjat hantera.

Att föräldrar och skolor sätter gränser och håller koll på vad barn och ungdomar hittar på är naturligt och sunt. Regeringen arbetar nu för att ändra de tidigare ganska naivt positiva skrivningarna om digital närvaro i skolan.

Magdalena Andersson (S) agerar däremot med moralpanik. Hon har läst en artikel i Dagens Nyheter som gjort ett test med 18 fuskkonton som ska visa hur barn snabbt kastas in i exponering av våld, hat och obehagliga filer redan timmarna efter de gått med i till exempel Tiktok. Skälet sägs vara de algoritmer som gör att användare tenderar att se mer av den typ av videor som de redan har sett. Allt för att öka njutbarheten. Tittar man på söta klipp med kattungar får man fler kattvideor. Tittar man på filmer från brott och olyckor så man fler sådana.

Lagstiftning ska förstås bygga på bättre underlag än så. Inte minst när förslag kastas fram av en tidigare statsminister och sittande ledare för Sveriges största part,

Det finns en mängd frågor att ställa. Till exempel hur detta förhåller sig till de åldersgränser som redan finns. Den som ska använda Tiktok eller Facebook måste ha fyllt 13 år, även om många bryter mot de reglerna.

Magdalena Andersson förefaller vara helt omedveten om att det inte är DN som hittat på problemen. De diskuteras i själva verket i hela världen, och från fler aspekter: Till exempel det inflytande som kinesiska staten har på bland annat Tiktok. Problemet är att ifall man verkligen tar i med hårdhandskarna för att kontrollera att inget konstigt sker på sociala medier, så vinner Kina på ett annat sätt: Man inför samma övervakning och kontroll av medborgarna som Kina har.

Och som, vilket förtjänar att tilläggas, inte fungerar så hundraprocentigt ens i denna diktatur.

Att den beskedligare svenska staten skulle klara detta effektivare är knappast troligt. Svenskt rättsväsende klarar ju inte ens att komma till rätta med de ökande internetbedrägerierna.

Det är förstås bra att man är medveten om sociala mediers baksida och farorna med våra digitala liv. Reglering får dock ske med lite mer sunt förnuft och eftertanke.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons