Annons

Vårdval kapar kön till hörapparater

Region Kalmar borde göra som Skåne och Stockholm och införa ett vårdval i hörselvården.
Ledare • 21 oktober 2024 06:01
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kortare vårdköer måste vara prio när varje dag räknas.
Kortare vårdköer måste vara prio när varje dag räknas.Foto: Maja Suslin / TT

När befolkningen blir äldre behöver allt fler hörapparater. Men regionerna underpresterar. Enligt en ny undersökning från Hörselskadades riksförbund, HRF, har väntetiderna ökat till mellan ett och tre år.

I Region Kalmar får patienterna vänta i snitt 13 månader för en tid. För några år sedan var kötiden uppe i hela 18 månader, trots att vårdgarantins gräns på 90 dagar. Det är belagt att försämrad hörsel orsakar demenssjukdomar, så kötiderna i hörselvården riskerar att drabba demensvården längre fram.

Annons

Att skaffa en hörapparat är mer invecklat än vid första anblick. Patienten behöver boka tid hos en audionom, i regel hos regionen. Därefter undersöks hörseln och en lämplig apparat väljs ut. Eftersom varje persons hörsel är unik så behöver hörapparaten provköras under en period för att säkerställa funktionen. Det är alltså något annat än att prova ut olika hörlurar i en elektronikaffär.

Regionmajoriteten i Kalmar, bestående av S, C och V vill därför att privata kliniker från och med 2025 ska få bistå i utprovningen av hörapparaterna. Satsningen ska kapa kön med 200 personer i veckan. Det är ett steg i rätt riktning, men regionen borde gå längre.

”När varje dag med hälsan i behåll räknas, är det ovärdigt att behöva tillbringa flera år i vårdkö.”

Stockholm och Skåne har infört ett vårdval för hörselvård. Vem som helst kan efter ett godkännande, få starta en klinik och patienterna får en check från regionen att spendera på hörapparaten. Via den privata vården är kötiden i regel någon vecka. Och eftersom att privata kliniker avlastar det offentliga, är köerna till Region Stockholm och Skåne de lägsta i HRF:s undersökning – noll till tre månader.

Det finns dock brasklappar. Det förekommer att patienter säljs på för dyra produkter med motiveringen att de är bättre. Dock så är människors öron som bekant unika, och kvalitet går därför inte att jämföra rakt av mellan produkter. Patientens behov avgör ytterst vad som är rätt.

Även audionomer hamnar i en knepig sits. Å ena sidan är det ett legitimerat yrke som ska sätta patientens bästa först. Å andra sidan agerar de som säljare för vinstdrivande bolag som i regel tillhör bara en av två stora koncerner. Den intressekonflikten kan leda till att patienter säljs på för dyra hörapparater som inte passar dem.

Om Region Kalmar går vidare med ett vårdval för hörselvården behöver detta beaktas. Det vore vanskligt att prisreglera hörapparaterna. Tak på priser leder ofrånkomligen till nya köer och brister. Det är också principiellt viktigt att privatpersoner ska kunna lösa egen vård när det offentliga brister i sitt uppdrag. En mer framkomlig väg vore att säkerställa konkurrensen bland klinikerna. Bolag som blåser sina kunder blir sällan långlivade när ryktet sprider sig.

Det är framförallt äldre som får problem med hörseln, även om runt hälften av alla med en nedsättning är i arbetsför ålder. Och när varje dag med hälsan i behåll räknas, är det ovärdigt att behöva tillbringa flera år i vårdkö.

Elias NilssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons