Annons

Välj inte bort personvalet

Gärna en enda valsedel. Men personvalsinslaget måste garanteras.
Ledare • Publicerad 15 februari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Inför förra årets allmänna val trycktes 710 miljoner valsedlar i Sverige. För Lessebo bruk, med stora utmaningar i form av bland annat elpriser, var det naturligtvis en god affär. Där producerades huvuddelen av pappret till sedlarna.

Valsedelssystemet fungerar dåligt, men möjliggör i varje fall personval.
Valsedelssystemet fungerar dåligt, men möjliggör i varje fall personval.Foto: Pontus Lundahl/TT

För valets legitimitet är ordningen inte lika bra. När Valmyndigheten summerar erfarenheterna av valrörelsen understryks problemet med långa köer på valdagen som härleds till att tagandet av valsedlar i vallokalen. Nästan hälften av landets 290 kommuner menar att köerna kan ha påverkat valdeltagandet, som i förra årets val sjönk något

Annons

Väljaren lär väl rimligen också utgå från att kandidaterna på valsedeln är valbara. Så är dock inte alltid fallet. Över 250 återtaganden av kandidaturer skedde inför valet 2022 ofta sedan det exempelvis uppmärksammats i pressen att personen ifråga gjort olämpliga uttalanden eller saknat en ren vandel. Den stora majoriteten av återtagandena skedde efter det att valsedlarna tryckts. Bara genom att kontrollera valmyndighetens hemsida inför promenaden till vallokalen kan väljaren få kännedom om vilka kandidater som de facto ställer upp i valet.

Valmyndighetens lösning är att avskaffa partivalsedlarna. Det lutar åt att väljaren får en valsedel där den senare kan kryssa för sitt parti. Frågan hur personvalsinslaget därmed ska bevaras diskuteras dock inte av myndigheten. I dag kan ju väljaren kryssa för en kandidat på partivalsedeln.

Det kastas ögon på Finland där väljaren väljer en kandidat på en gemensam valsedel. Men i syskonlandet antecknas numret på en kandidat som företräder ett visst parti. Det är ett mycket tyngre inslag av personval än i Sverige. Personen föregår partiet.

Dessutom har den forna östra rikshalvan skilda valdagar. På Palmsöndagen den andra april i år är det val till riksdagen. Söndagen den 20 april 2025 väljer finländarna representanter i kommuner och välfärdsområden, de 21 regionerna.

Att i svenska valbås sätta upp listor med kandidater i tre olika val som ju sker på samma dag för att möjliggöra personvalsinslaget ter sig som orimligt. En inte alltför djärv spekulation är att allt fler skulle få köa i höstkylan utanför vallokalen när stressade väljare inne i båsen ska skriva in kandidaternas nummer på valsedlar för riksdag, region och kommun.

”Med all sannolikhet skulle personröstandet fortsätta att minska”

Med all sannolikhet skulle personröstandet fortsätta att minska, astronomiskt långt ifrån utredningsförhoppningarnas 50 procent. I riksdagsvalet använde inte ens var fjärde väljare i riksdagsvalet möjligheten att kryssa någon kandidat. (I Kalmar län var kryssandet dock högst i landet med en andel på 23 procent).

Med att bara två riksdagsledamöter kryssade sig förbi andra kandidater in i kammaren är inte detsamma som att kryssandet saknar mening. 67 av de 349 ledamöterna fick fem procent av partiväljarnas kryss i den egna valkretsen. En annan aspekt som inte syns är att personvalsinslaget sätter press på partiernas interna nomineringsprocesser.

Innan en lösning som säkrar personvalsinslaget är föreslagen det således andra skäl än att gynna regional industri till att försvara dagens valsedelssystem.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons