Annons

Valda ska välja Kyrkan före Kommunal

Socialdemokraterna politiserar strejken i Svenska kyrkan. De tar ställning för Kommunal mot den kyrka de är valda att företräda.
Ledare • Publicerad 29 april 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den första strejken i Svenska kyrkans historia beskrivs det som när fackförbundet Kommunal tar ut medlemmar i strejk i bland annat Emmaboda och Vimmerby.

Förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin försvarar Kommunal under konflikt när hon samtidigt är vice ordförande i kyrkostyrelsen.
Förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin försvarar Kommunal under konflikt när hon samtidigt är vice ordförande i kyrkostyrelsen.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kommunal och Svenska kyrkan? Ja det återspeglar att anställda i Svenska kyrkan tidigare arbetade i en ”kyrkokommun”. Kyrkan och staten var ett. Ekonomin möjliggjorde under dessa år extra förmåner på arbetsmarknaden för många anställda som långa uppsägningstider och en särskild lönegaranti vid omplacering. Detta löneskydd är unikt på svensk arbetsmarknad och finns inte på avtalsområdet för Sveriges Kommuner och Regioner.

Annons

Nu kräver Kommunal vid sidan av nya omställningsregler att de gällande generösa delarna av avtalen ska finnas kvar. Strejken inleddes således påpassligt nog inför första maj.

”Men det är ingen vanlig konflikt. Hade den utspelats i kommun eller region hade förtroendevalda politiker automatiskt ansetts tillhöra arbetsgivarsidan. Men Socialdemokraterna i kyrkostyrelsen - Svenska kyrkans styrande organ - ställer sig på Kommunals sida.”

Men det är ingen vanlig konflikt. Hade den utspelats i kommun eller region hade förtroendevalda politiker automatiskt haft lojaliteten till arbetsgivarsidan. Men Socialdemokraterna i kyrkostyrelsen - Svenska kyrkans styrande organ - ställer sig på Kommunals sida i konflikten. Kyrkostyrelsens största parti tar alltså avstånd från kyrkans egen arbetsgivarorganisation. Trots arbetsgivarsidans löften om extra lönepåslag bättre avgångsersättningar och ett utvidgat studiestöd i jämförelse med andra avtalsområden.

Tidigare LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin och förra ministern Margareta Winberg kritiserar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och försvarar den fackliga organisationen.

Wanja Lundby-Wedin är dessutom första vice ordförande i kyrkostyrelsen. Hon välkomnar också att andra fackliga organisationer ger sitt stöd till Kommunals stridsåtgärder.

Antingen ser man sig som arbetsgivarföreträdare eller så intar man rollen att arbetsmarknadens parter löser konflikter utan politisk inblandning. S-ledamöterna väljer inget av detta.

”Vem företräder de då? Svenska kyrkans församlingar vars många mindre pastorat har en svår ekonomi. Så borde det vara. De är valda till kyrkomötet.”

Vem företräder de då? Svenska kyrkans församlingar vars många mindre pastorat har en svår ekonomi. Så borde det vara. De är valda till kyrkomötet.

Men nu tar de ställning för motparten, Kommunal. Socialdemokraternas band till den fackliga organisationen bestämmer deras inställning i arbetsmarknadskonflikten i Svenska kyrkan. Problemet med sekulära partiers påverkan på Svenska kyrkans kan inte åskådliggöras tydligare.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons