Annons

Upp till bevis för Kristersson

Med tre och ett halvt år kvar till nästa val är det fortfarande tidigt. Regeringen måste nu visa att löftena från valrörelsen kan infrias.
Ledare • Publicerad 7 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Om valet hade hållits i dag skulle oppositionen fått 53 procent. Sverige närmar sig en kraftig ekonomisk nedgång. De flesta har nog märkt av inflationen. Enligt SCB ökade exempelvis priset på mjölk med 34 procent mellan november 2021 och november 2022. Samtidigt har elbristen som en följd av kriget i Ukraina lett till rekordhöga elpriser.

Dags att vända utvecklingen.
Dags att vända utvecklingen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den nya regeringen har tillträtt i en svår tid. Skenande elpriser och ökad inflation begränsar vad regeringen kan åstadkomma. Regeringen behöver föra Sverige genom kriserna och visa att det går att staka ut en ny riktning för Sverige.

Annons

Att det nu talas om att oppositionen leder i opinionen bör tas med en nypa salt. Många förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen. I de två senaste riksdagsvalen har mätningarna dessutom underskattat Moderaterna mest av alla partier. Alla mätningar bör läsas med en nypa salt. I opinionsinstitutet Novus väljarbarometer för januari konstaterar dess VD, Torbjörn Sjöström, att opinionssiffrorna tyder på att de flesta saknar förtroende för att politiken kan leverera lösningar på problemen.

”Den opposition som sägs leda i opinionen är inte heller mycket att tala om.”

Den opposition som sägs leda i opinionen är inte heller mycket att tala om. Inför valet i september stod det klart att det rödgröna blocket inte var samlat kring en politik, eller ens om en idé hur en regering skulle se ut. Centerpartiet kommer under kommande månad att välja en ny partiledare. Det är ännu oklart vad det kommer att innebära.

De problem Sverige står inför kommer inte heller att lösas över en natt. Det ekonomiska läget beror i hög grad på omvärlden. En ansvarsfull regering måste fatta ekonomiskt tuffa beslut, och hålla igen på vissa löften. Gängkriminaliteten har slagit rot under det senaste decenniet, och kommer inte att kunna tryckas tillbaka till nästa val. Elkrisen är värre för att kärnkraftsreaktorer stängts ner i förtid, men att bygga nya reaktorer eller att vänta ut elbristen på kontinenten kommer att ta lång tid.

Det betyder givetvis inte att regeringen kan sitta på händerna, utan tvärtom. Nu kan grunden för en ny politisk riktning läggas. Komplexa problem kräver ofta utstuderade lösningar. Även om elprisstödet, sänkningen av bensinskatten och satsningar på rättsväsendet börjat genomföras, återstår mycket arbete.

Avgörande för regeringen kommer inte vara hur många procentenheter ett löst sammanhängande oppositionsblock samlar. Det avgörande är att visa att det går att vända utvecklingen, och staka ut en ny riktning. När problemen hopar sig är det lätt att bilden blir mörkare. Handlingskraft kan inge hopp för en bättre framtid. Och återupprätta förtroendet för politiken.

Fredrik HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons