Annons

Sverige planerar för klimatet

Regeringen redovisar för EU den uppdaterade energi- och klimat plan som gäller framöver. Innehållet är gott men planen visar också att det inte är planen som driver utvecklingen.
Ledare • Publicerad 8 juli 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sverige har precis till EU lämnat över den reviderade nationella energi- och klimatplanen. Denna gäller 2021 till 2030 och antogs först 2020, men ska uppdateras i sommar.

Målen i planen är i stort sett bra. Det handlar om kraftfulla åtgärder för att både begränsa och stoppa klimatpåverkande utsläpp och att garantera att den elkraftproduktion och den -effekt som krävs för en hållbar tillväxt både finns och utnyttjas.

EU-samarbetet betyder mycket för energi- och klimatfrågorna, men kanske inte främst genom planekonomi.
EU-samarbetet betyder mycket för energi- och klimatfrågorna, men kanske inte främst genom planekonomi.Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Utsläppsmålen är styrande för andra beslut.

Så långt påverkar planen vad som sker. Men i övrigt är det tydligt att vad som sker på vägen dit bestäms av andra faktorer. När planen nu revideras innebär det att man anpassar den till andra beslut som tagits respektive hur verkligheten har förändrats.

”Planekonomi brukar sällan fungera”

Intrycket är tydligt: Det är inte övergripande planer som räddar klimatet och ger oss energi. Planekonomi brukar sällan fungera.

Tydligen måste man låtsas att klimatpolitiken i EU handlar om att sätta mål när det som är bra är samarbetet och det vardagliga arbetet i politiken, i företag och inom forskningen. Även om inte Europa betyder hur mycket som helst när utsläppsökningarna sker i det som tidigare kallades tredje världen så gör vi vår insats och tar ansvar för det som sker här.

Bara sedan 2020 har massor hänt: Kriget i Ukraina med gasembargo och elprischock. Förändringar i elproduktion och förbrukning. Elbilar har fått bättre kapacitet bara på dessa år. Solceller sitter på många fler villatak. I Sverige har avvecklingspolitiken för kärnkraften ersatts av en utvecklingsstrategi. Forskningen går framåt på området, liksom produktutveckling – nästan allt vi köper i dag är energisnålare.

Det bästa med planen är att den sammanfattar den svenska inställningen och det arbete som sker. Bland annat är det viktigt att framhålla grunden för klimatarbetet:

Dels att det krävs internationellt samarbete både inom EU men också med resten av världen och de stora utsläppsländerna, dels att teknikutveckling och en massiv omställning till klimatneutral el, bland annat genom satsning på kärnkraft, dels att klimatomställningen bara kan lyckas i en ekonomi som växer.

Sammanställningen är bra och läsvärd för den som vill veta hur stort allvar regeringen fäster vid energi- och klimatomställningen. Och de metoder man ämnar tillämpa.

Peter J OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons