Annons

Stoppad skolrapport äntligen publicerad

Ledare • Publicerad 15 september 2005

Så kom den ändå till slut, Skolverkets rapport där skolors effektivitet har mätts och jämförts. När rapporten första gången presenterades i våras kritiserades den av lärarfacken och framför allt av skolminister Ibrahim Baylan. Rapporten drogs tillbaka av Skolverket, den var av ”bristande kvalitet” sa Skolverkets chef Per Thullberg, Baylan prickades så småningom av KU för att ha styrt myndigheten.

På torsdagen publicerades en ny version av rapporten. Det kan konstateras att Baylan inte torde bli gladare den här gången. De slutsatser som drogs i våras kvarstår nämligen, faktiskt ännu mera övertygande eftersom de bygger på ett större material.

Annons

I rapporten konstateras att det inte finns något påvisbart samband mellan lärarnas utbildning och elevernas resultat.

För dem som väldigt gärna vill göra bristen på behöriga lärare till skolans största problem är detta naturligtvis ett bakslag. För återigen visar det sig att det inte är den formella behörigheten som avgör kvaliteten.

Detta får inte tolkas som att outbildade lärare är lika bra som utbildade, långt därifrån. Men det tyder på att den formella kompetensen i form av pedagogisk högskoleutbildning inte har den betydelse som många vill hävda. Att lärarna är kompetenta är viktigare än att de är formellt behöriga. Den formella behörigheten behöver inte betyda att ämneskunskaperna är goda.

Och inte nog med det. Det som framförallt kommer att reta upp Baylan och socialdemokraterna även den här gången är slutsatserna om friskolor.

Friskolor är nämligen, enligt rapporten, effektivare än kommunala skolor.

Skolor som ligger i kommuner med många friskolor är effektivare än skolor i kommuner med få friskolor – oavsett huvudman.

Egentligen är inte detta ett dugg märkligt. Konkurrens är bra för kvaliteten, även på skolområdet. En attraktiv friskola gör att den kommunala skolan måste anstränga sig för att dra till sig elever. Friskolor är således bra för alla elever – även för dem som går i kommunala skolor. Något för politikerna i länet att noga betänka innan de nästa gång stoppar en friskola.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons