Annons

Priset av en Trumpvinst blir en förlust i Mönsterås

Nya amerikanska tullar skulle slå hårt mot näringslivet i Kalmar län. Och mot den gröna omställningen.
Ledare • Publicerad tisdag 06:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hur skulle det påverka Sverige och Kalmar län om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet och höjer de tullmurar som han utlovat? Ja, myndigheten Kommerskollegium har räknat på de förslag som Trump lanserat med generellt sett höjda tullar mot omvärlden och särskilt höga tullar mot Fastlands-Kina.

Mönsterås bruk. Byggt på frihandel.
Mönsterås bruk. Byggt på frihandel.Foto: Roger Carlsson

För svensk del kalkylerar man med att exporten över Atlanten skulle minska med 16 procent. Det är på svensk mark främst fordonsindustrin – läs Volvo – som drabbas.

Annons

Sveriges bruttonationalprodukt förväntas minska som helhet med 0,02 procent. Då ska man lägga till att vissa svenska regioner – där industrin är etablerad – är mer exportberoende än andra. Kalmar läns stora industrier som i Mönsterås och Emmaboda tillhör dem som skulle påverkas av nya amerikanska handelshinder.

”Kalmar läns stora industrier som i Mönsterås och Emmaboda tillhör dem som skulle påverkas av nya amerikanska handelshinder.”

Så är rapporten en påminnelse om hur välstånd skapats i Kalmar län. Den svenska synen på frihandel som sedan 1800-talets tullstrid utvecklats och omfattats av både arbetsgivare och fackförbund banade väg för ett svenskt industriellt under.

Kommerskollegium pekar också på något ouppmärksammat i sin rapport. Frihandel omtalas ofta som en vinnare endast för den som exporterar mer än den importerar. Men frihandelns betydelse är större än så. Specialisering och handel leder till ökad total produktion och konsumtion för de inblandade länderna. Kommerskollegium visar att den största förloraren på handelshindren också är USA. De amerikanska bolagen som är tänkta att skyddas skulle samtidigt få svårt att upprätthålla sin egen varuförsörjning på grund av tullarna.

Frihandel och internationell handel ställs ofta i motsats till grön omställning och ny klimatvänlig teknik. Kommerskollegium tillbakavisar också denna föreställning och understryker att störningar i handelsflöden i själva verket kan hämma spridningen av grön teknik och därför påverka klimatomställningen negativt.

Ytterligare en faktor är att tullarna bidrar till att underminera tilltron till internationella överenskomna regelverk på handelsområdet.

Mönstret känns igen. Populismens ekonomiska idéer med inriktning på särskilt utvalda nationella intressegrupper krymper således i själva verket den nationella ekonomin, den försvagar global återhämtning och underminerar internationella samarbeten. Och bromsar klimatomställningen.

Det brukar sägas att i internationella förhandlingar så har Frankrike varit skeptiskt till frihandel, men positivt till internationella avtal. Paris bejakar globala samarbeten.

USA har historiskt varit positivt till frihandel, men ställer sig tveksamt till avtal. Washington vill oberoende av president inte underordna sig internationella organ.

Nu har vi ett USA som kan bli både skeptiskt till frihandel och till internationella överenskommelser.

Det kan komma att kännas särskilt i platser som Mönsterås och Emmaboda.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons