Annons

Orealistiskt!

Ledare • Publicerad 14 december 2006

Per Dahl oroar sig i tisdagens Barometern-OT (12/12) för Högskolans frihet och oberoende och vill skydda oss från dem som "vill köpa sig inflytande".

Dahl tycker sig ana försök till forskningsstyrning och därav följande inställsam och ointressant forskning och kräver att Högskolan håller rent från påverkan.

Annons

Vi som följt Per Dahls skriftställande känner väl igen argumentationen och tycker dessutom att den är sympatisk och principiellt riktig. Men vi känner inte alls igen oss i Dahls grundantagande - att Regionförbundet beställt den åberopade turismforskningen. Sakläget är i stället att Högskolan uppvaktat Regionförbundet och dess medlemmar och sökt stöd för en idé om en professorsplattform bestående av forskning kring ”Baltic Business” och ”Turism och upplevelser”.

Detta är helt i linje med den strategi som Högskolans Handelshögskola BBS arbetat efter och fått stöd för sedan starten 2001 och dessutom helt i linje med Högskolans profilområde "Ekonomi och Kultur". Regionförbundets styrelse har sedan efter sin analys och politiska process kommit fram till att denna forskning och kunskapsuppbyggnad gagnar länets utveckling och därför beslutat att bifalla vår ansökan.

Det är svårt att se att detta är en otillbörlig styrning som medför risker för Högskolans oberoende och kvalitet. Det är betydligt rimligare att tolka det som starkt kvalitetshöjande insats utan vilken Högskolan och vår handelshögskola skulle stå betydligt svagare.

Arrangemanget med Regionförbundet som bygger på ömsesidig nytta och en absolut respekt för forskningens oberoende är i stället ett utmärkt exempel på det samspel som sker mellan lärosäten och dess omgivning. Omkring hälften av alla forskningsmedel kommer till Sveriges lärosäten en indirekt väg, efter ansökan till forskningsfinansiärer, som såväl i vetenskaplig konkurrens som efter andra kriterier ger stöd till forskning.

Per Dahls idé om den upphöjda, avskilda akademin där stora andar tänker omistliga tankar utan omvärldens relevansprövning - akademin som tempel - är visserligen romantisk och frestande för oss som tillhör den, men riskerar att leda till en ofruktbar beröringsskräck som i längden utarmar både akademin och den omgivning som idag är mer beroende än någonsin av kvalitetssäkrad kunskapsproduktion.

Agneta Bladh

Rektor, Högskolan i Kalmar

Nils Nilsson

Prefekt, Handelshögskolan BBS vid Högskolan i Kalmar

Svar: PD får driva debatten vidare när han kommer tillbaka från sin semester. En allmän reflektion dock: Om inte högskolans rektor betraktar den upphöjda akademien som något eftersträvansvärt, vem ska då göra det?

SY

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons