Annons

Martin Tunström: Nödläge för företagsklimatet i Kalmar län

Företagsklimatet i Kalmar län är på tok för kallt.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 14:43 • Uppdaterad onsdag 17:09
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Det är inte lätt för kommunerna i Kalmar län att slåss om topplatserna i Svenskt Näringslivs ranking av kommunerna efter bästa företagsklimat.

Skärmdump företagsklimat Svenskt Näringsliv
Skärmdump företagsklimat Svenskt Näringsliv

Infrastrukturen – vägar, järnvägar och flyg – är till stor del en statlig angelägenhet, även om regionerna svarar för buss och regional tågtrafik.

Annons

Oskarshamn med stor industriverksamhet är en av få svenska medelstora kommuner som saknar järnvägsförbindelse. Det är dryga sju mil till flygplatsen i Kalmar. Att kommunen i företagarnas ögon hamnar på jumboplatsen 290 av 290 i landet är inte det mest förvånande i undersökningen.

Borgholms kommun klarar sig bra, som ett undantag i länet på plats 93 efter Mönsterås (74). Med en äldre befolkning som inte längre arbetar hamnar kommunen emellertid på plats 287 i kategorin marknadsförsörjning.

Att företag i mindre kommuner i ”inlandet” har svårt att rekrytera nyckelpersoner kommer knappast som någon överraskning. Högsby kommun hamnar i denna kategori på plats 276 i landet.

Men det duger inte att bortförklara ett generellt sett sämre resultat med externa faktorer som kommunerna inte kan påverka.

Visst trygghet och säkerhet – för att ta en annan problematisk faktor för länet – är i första hand en statlig angelägenhet. Det är polisens ansvarsområde. Även kommuner har dock numera ett lagstadgat brottsförebyggande ansvar.

När företagarna rankar i fråga om trygghet sticker de båda Ölandskommunerna som vanligt ut som fridfulla undantag. Men något måste vara fel när Emmaboda på plats hamnar på 260, Kalmar på plats 245 och Nybro på 277 i denna kategori. I mindre kommuner borde trygghet och säkerhet vara en konkurrensfördel. Vanligen förknippas de med lugn, med social kontroll och med relationsbyggande nätverk. Nu framstår otryggheten och osäkerhet som en faktor som kan få företag att avstå från att investera och expandera i Småortssmåland.

”Men de lägre resultaten förklaras också av påverkbara faktorer.”

Men de lägre resultaten förklaras också av påverkbara faktorer. Om företagarna i Mönsterås ger både tjänstemän och politiker ett gott betyg borde det vara möjligt också i Emmaboda och Högsby. Från Borgholm till Mörbylånga är avståndet i kilometer 46 kilometer och i placeringar 160. Det stämmer till eftertanke, med all respekt för att näringslivschefer och utvecklare i kommun efter kommun arbetar med företagsbesök och näringslivsträffar.

En förklaring till att frågan inte prioriterats tillräckligt kan anas i differensen mellan de betyg som företagarna och politikerna sätter på klimatet. Adderas siffrorna i länet som helhet är politikernas (glädje) betyg 3,98 medan företagarnas omdöme stannar vid lägre 3,4. Det är faktiskt svårt att tro på klimatförbättring om inte insikten om ”nödläget” finns på den ansvariga nivån.

Annons
Annons
Annons
Annons