Annons

Moskén ska bli en symbol för dialog

När det gäller riskerna med extern finansiering delar vi ledarredaktionens åsikt, men vi vill bemöta och adressera vissa detaljer, skriver företrädare för Muslimska trossamfundet i Kalmar i en replik till ledarsidan.
Brev till ledarsidan • Publicerad tisdag 15:26 • Uppdaterad tisdag 15:33
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Visionsbild, Kalmar moské.
Visionsbild, Kalmar moské.Foto: Privat

Finansieringen av den nya moskén har till och från varit föremål för diskussion. Tyvärr har denna diskussion ibland präglats av ogrundade rykten, spekulationer och konspirationsteorier. Det har talats om allt från bulvaner till hemliga organisationer till utländsk konspiration till fiktiva medel. Listan kan göras lång, vilket i sin tur tyvärr har skapat oro och förstärkt misstron.

Vi uppskattar dock den sakliga frågeställning som Barometern-OT lyfter fram. När det gäller riskerna med extern finansiering delar vi ledarredaktionens åsikt, men vi vill bemöta och adressera vissa detaljer i texten som vi anser vara felaktiga.

Annons

I texten framställs det som om en extern organisation med tvivelaktiga värderingar har samlat in pengar till oss, vilket är helt felaktigt. De medel som har samlats in i Kalmar har samlats in genom vårt samfund som har mobiliserat medlemmar, eldsjälar, vloggare, bloggare och sociala medier genom olika kampanjer. ”Organisationen” som nämnts, ”Vi mår bra”, existerade inte när vi genomförde insamlingen i Kalmar. Det som senare utvecklades till en folkrörelse, snarare än en organisation, är en spin-off av vår gräsrotskampanj och en vidareutveckling av vårt framgångsrika insamlingskoncept i Kalmar. Det är en spin-off som bildades utanför vårt inflytande eller direkta kontroll.

Vi vill dock understryka att ”Vi mår bra”, trots all kritik, har gjort det möjligt för ett 20-tal moskéer runtom i Sverige att finansiera sina projekt lokalt, utan att dessa moskéer har behövt bli beroende av externa medel. Detta har varit framgångsrikt. I alla initiativ finns det dock alltid brister, och det är naturligt att fel och problem uppstår. Dessa frågor måste hanteras, men detta ligger utanför vår kontroll.

”Organisationen ”Vi mår bra” är en spin-off som bildades utanför vårt inflytande.”

Vi är vidare kritiska till Doku, vars journalistik ibland vilar på overifierad information, osäkra källor och rykten, utan en adekvat källkritisk hållning.

I Kalmar fortsätter vi, i medvind och motvind, vårt arbete som samfund för en bättre och mer inkluderande värld. Vi är en del av ett nyligen bildat interreligiöst råd som syftar till att lyfta lokala utmaningar. Tillsammans med olika aktörer driver vi integrationsprojekt och stöttar det offentliga för att skapa ett bättre Kalmar. Vi är övertygade om att den framtida moskén kommer att bli en symbol för gemenskap och dialog.

Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med civilsamhället för att göra Kalmar till en plats där alla känner sig välkomna, oavsett bakgrund. Om fel, problem och utmaningar uppstår, får vi ta itu med dem. Utmaningar är inget som kommer att stoppa vårt arbete; de kommer istället att stärka oss.

Shadi Salame, ordförande

Umar Irfaan, verksamhetsutvecklare

Muslimska trossamfundet i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons