Annons

Martin Tunström: Lista: Här är fem trender i tillitsbarometern

Medieakademin har presenterat sin årliga förtroendebarometer. Vi noterar fem extra intressanta trender.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 mars 2024
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Var femte väljare till vänster står bakom idén om en litteraturkanon, trots de rödgröna partiernas offensiva kritik.
Var femte väljare till vänster står bakom idén om en litteraturkanon, trots de rödgröna partiernas offensiva kritik.Foto: Kallestad, Gorm

1. Oväntat stöd för litteraturkanon

Var fjärde tillfrågad är positivt inställd till införandet av en statlig litteraturkanon. Lika många är emot. Och varannan har ingen uppfattning eller har inte tagit ställning.

Mer intressant är att bryta ner siffrorna på partinivå. Bland socialdemokrater är 22 procent för och 27 procent emot. Motståndet bland rödgröna väljare tycks inte vara i paritet med partiernas negativa inställning. Var femte väljare i Vänstern och Miljöpartiet ställer sig bakom idén.

Annons

Notabelt är också att entusiasmen är som störst hos liberalernas väljare. De är visserligen få, men utmärks av stort politiskt engagemang. Deras positiva inställning vittnar om att kanoinidén handlar om att öka intresset för böcker och klassiker i en tid när läsandet minskar. Bildningsborgerligheten skräms inte av kritikernas försök att sätta likhetstecken mellan kanon och extrem nationalism.

2. Vart går Magdamoderaterna?

För första gången på länge är det fler som identifierar sig som vänster än som höger. Men samtidigt placerar sig nio procent av S-väljarna sig till höger på den politiska skalan. Det skulle kunna vara den grupp som kallats ”Magdamoderater”, M-väljare som valt att rösta rött i protest mot SD-samarbetet. En avgörande fråga i det kommande valet är vart dessa väljare tar vägen.

3. Svenska kyrkan och polisen får ökat stöd

Myndigheter och organisationer får något svagare förtroende i årets mätning. Eller snarare, förtroendet återgår till efter pandemin mer normala nivåer.

Mot strömmen går polisen som också vanligen åtnjuter ett högt förtroende. Den vänster-höger konflikt som i debatten funnits kring polisen har avtagit på grund av den extrema våldsvåg som Sverige befinner sig i.

Kanske finns det ett samband med att Svenska kyrkan också ökar. I orostider växer behovet av stabila och trygga institutioner. Att utträdeskurvan för Svenska kyrkan planar ut enligt färsk statistik är en annan indikation på en konkret förtroendeökning för Svenska kyrkan.

4. Näringslivet tar oss ut ur krisen

Apropå eventuella tankar om vänsteridentifikation. På frågan om vilken kraft som åtnjuter störst förtroende för att lösa ekonomiska utmaningar svarar 48 procent näringslivet. 41 procent svarar politiker. Näringslivet åtnjuter till och med högre förtroende än politiker när det gäller att kunna ”lösa klimatkrisen”.

5. Tillitssverige består

Det är vanligt att beskriva samhällsutvecklingen som negativ, i termer av populism, polarisering och postsanningar.

I internationella demokratiindex befinner sig Sverige fortfarande i toppen. Och trots allt så visar Medieakademins förtroendebarometer att Sverige fortfarande är ett samhälle som utmärks av hög tillit. Det är lätt att glömma detta när det politiska samtalet är såpass konfliktorienterat.

Annons
Annons
Annons
Annons