Annons

Kina pratar demokrati

Vatikanen, Svenska Akademien och det kinesiska kommunistpartiet har ett gemensamt. De gäckar alla tre varje försök till insyn, när påvar, litteraturpristagare och presidenter skall utses.
Ledare • Publicerad 20 oktober 2010
Kinas "kronprins" Xi Jinping har vid ett tidigare tillfälle träffat den svenske kungen.
Kinas "kronprins" Xi Jinping har vid ett tidigare tillfälle träffat den svenske kungen.Foto: 

Utländska bedömare tror att Xi Jinping blir Kinas näste president. När partiets 300 ledande medlemmar höll möte i det gångna veckoslutet utsågs Xi till vice ordförande i den centrala militärkommittén. Det var den nuvarande presidentens Hu Jintao språngbräda till högsta makten. Xi Jinpings politiska profil är i det närmaste okänd. Partiets toppmöte betonade som vanligt att enighet och stabilitet är ledstjärnor för de styrande i landet.

Men de senaste månaderna har premiärminister Wen Jaibao överraskat många genom en rad uttalanden om behovet av demokratiska reformer.

Annons

I en artikel i april hyllade Wen en förespråkare för ekonomiska och politiska reformer. Denne Hu Yaobang förlorade sin maktposition i partiet 1987 i en kamp med mer konservativa krafter. När Hu dog, blev det en bidragande orsak till protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

När Wen Jiabao besökte industristaden Shenzhen i söda Kina i somras, talade han öppet om demokratiska reformer som en nödvändig följeslagare till ekonomisk frihet.

I en intervju med CNN för några veckor sedan gick han ännu längre. Partiet måste handla "i enlighet med konstitutionen och lagarna". Yttrandefrihet är en nödvändighet i varje land och "folkets önskningar och behov av demokrati och frihet är en kraft som inte kan motstås".

Det norska stortingets beslut att ge oppositionsmannen Lui Xiabo kan ha lagt en hämsko på premiärminister Wens försök att bereda mark för reformer. Regimen försökte med alla medel hindra nyheten från att nå spridning i landet. Hans anhängare hindrades från att offentligt fira utmärkelsen.

Men några dagar senare kunde en grupp äldre reformpolitiker inom partiet publicera ett öppet brev, där de krävde yttrandefrihet och tryckfrihet.

Kraven på liberalisering kan vara ett spel för galleriet, ett försök att genom tomt prat hålla reformivrarna på gott humör. Men de kan också ses som ett tecken på att Wen Jiabao kommer att använda sina återstående två år vid makten till att genomföra politiska reformer

Vi ska inte glömma att Kina under Deng Xiao Ping gjorde en total helomvändning i slutet av 1970-talet. Man övergav den kommunistiska planekonomin och införde marknadsekonomi. Kommunistpartiet är ideologiskt i sin tro på sin dominerande roll, men samtidigt pragmatiskt. Det spelar ingen roll vilken färg det är på katten, bara den fångar råttor, sade Deng. Demokrati – javisst, om det gagnar staten.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons