Annons

Hon+skandal=sant

Ledare • Publicerad 3 juli 2012
Som LO:s ordförande blev Wanja Lundby Wedin hårt ansatt för sin roll i pensionsbolaget AMF:s styrelse.
Som LO:s ordförande blev Wanja Lundby Wedin hårt ansatt för sin roll i pensionsbolaget AMF:s styrelse.Foto: 

"Som grupp betraktat missgynnas kvinnor gentemot män i politiska skandaler".

Det hävdar forskaren Tobias Bromander på Linneúniversitetet. Han har under sex år läst 4345 artiklar för att studera 92 politiska skandaler sedan 1997. Resultatet ska bli en doktorsavhandling i höst.

Annons

Han höll ett välbesökt seminarium i Visby på måndagen. För oss Kalmarbor i publiken var hans slutsatser extra aktuella och intressanta. En manlig och en kvinnlig politiker i Kalmar har tillsammans hamnat i rampljuset. Kommer också Johan Persson och Malin Petersson behandlas olika om uppmärksamheten fortsätter kring deras personer?

Hittills har de båda Kalmarpolitikerna behandlats könsneutralt. Men det finns en risk att den enes manlighet och makt kommer att ställas i kontrast till den andras mindre tydliga politiska ambition.

Jag hoppas, att det inte blir så. Men Bromanders studier visar att medierna, trots goda avsikter, inte är helt könsneutrala.

I de 92 stora och små skandalerna som Bromander har studerat har 63 procent handlat om kvinnor och 37 procent om män. Ändå skriver medierna mer om kvinnorna och skriver om dem under en längre tid. I hans material finns Wanja Lundby Wedin, Anna Sjödin, Gudrun Schyman och Laila Freivalds som har stått intensivare och längre i det mediala blåsvädret än till exempel Carl Bildt och hans påstådda samröre med oljeföretagen Lundin.

Kvinnor skandaliseras oftare för formella fel i det privata. Män kritiseras för moraliska övertramp i sin officiella roll, har Bromander kommit fram till.

Hans siffror visar också tydligt att medierna oftare kräver kvinnornas avgång. Det finns en stark övervikt i hans materiel. Min gissning är att kvinnor oftare kritiseras för att vara svaga och inte klara av sin roll. Det händer inte sällan, att kvinnor spelar på en sådan svaghet.

Bromander har studerat det han kallar egenhantering. Det är förmågan att försvara sig inför angrepp och rentav kunna ställa saker tillrätta. Man kan låta göra en opartisk utredning. Man kan erkänna ett fel och få saken ur världen. Man kan betala tillbaka pengar, som man felaktigt tillskansat sig. Några, som Håkan Juholt väljer att skylla allt på mediedrevet. Det lyckas sällan helt och hållet.

"Kvinnor har kanske sämre möjligheter till att hantera och överleva skandaler", sade han. Det beror, menar han, bland annat på att medierna har en generell bild av män som starka, kompetenta och självsäkra. De får respekt när de försvarar sig. De värjer sig i det längsta mot föreställningen att de bör avgå.

Kvinnor däremot, som grupp betraktade, behandlas ofta som "goda, känslosamma, rättvisa, godhjärtade, moraliska och snälla". De blir lättare offer för dreven.

Jag ska erkänna att jag ibland är skeptisk till slutsatserna från forskare, som har läst tidningar med linjal och räknedosa i handen. Statistiken kan ge en alltför förenklad bild av det sammansatta växelspelet mellan händelser, rapportering och läsare. Men Bromanders slutsatser blir till nytta, om vi får anledning att skriva mer om den komplexa politiska alliansen i Kalmar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons