Annons

Håll rent mot gängen, Åkesson

Att en ledare för ett kriminellt mc-gäng lyckats bli inbjuden när Jimmie Åkesson (SD) gifte sig är ytterligare ett exempel på hur gränserna suddas ut mellan det hederliga samhället och den undre världen. När gängen försöker nästla sig in i finrummen måste alla sätta stopp.
Ledare • 07 oktober 2024 17:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Brudgummen, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, anländer till sitt bröllop.
Brudgummen, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, anländer till sitt bröllop.Foto: Johan Nilsson/TT

Hur tänker en högt uppsatt politiker om den till sitt bröllop bjuder in en person från en suspekt miljö som en enprocentsklubb? I Jimmie Åkessons (SD) fall verkar svaret vara – inte alls.

Ett brudpar väljer på egen hand vilka de vill bjuda till sitt bröllop. Och bjuder man in 800 personer kan det förvisst bli svårt med överblicken. Även för en vanlig Svensson kan det vara svårt att veta vad alla släktingar, bekantskaper och gamla relationer egentligen har haft för sig under årens lopp, eller vilka sammanhang de hamnat i. Och även den med ett problematiskt förflutet kan för all del ha en plats vid bordet.

Annons

Men det aktuella fallet är speciellt. Åkesson är partiledare för ett av Sveriges största partier, och ingår i regeringsunderlaget. En regering för vilken bekämpandet av de kriminella gängen är en av de absoluta topp-prioriteringarna. Och av rapporteringen att döma är den beryktade gästen inte någon avhoppare – det hade ställt saken i ett helt annat ljus – utan en nu aktiv medlem av mc-gänget Comanches.

Åkesson försvarar sig bland annat med att gästen själv ”enligt egen utsago” inte har något med kriminalitet att göra. Ett svagt försvar, som många gängkriminella skulle kunna använda sig av. Även om vederbörande inte är dömd för något, så rör han sig i en miljö som enligt svensk polis bedöms som organiserad brottslighet. Ja, han har till och med en ledande position.

”Vad är associering med kriminella mc-gäng om inte dålig vandel?”

Det är för övrigt bara drygt ett halvår sedan som Sverigedemokraterna föreslog att gängkriminella tillfälligt ska kunna låsas in även utan brottsmisstanke.

Tidöavtalet har på goda grunder fört upp begreppet bristande vandel på den politiska agendan. Vad är associering med kriminella mc-gäng om inte dålig vandel? Och hur rimmar umgänge med representanter för kriminella mc-gäng med Tidöavtalets paragraf om att partierna ska uppträda med värdighet?

Detta är ingen oskyldig liten fadäs. Det går emot hela Tidöavtalets anda, och är ytterligare ett exempel på hur gränserna suddas ut mellan den undre världen och det hederliga samhället.

I det läget duger det inte att som Åkesson gör – ta mannen i försvar, relativisera, och skylla på okunskap eller klantighet. Även om Åkesson inte kände till mannens position, eller klubbens kriminella status, så vet han det nu – och då vore det lämpliga i hans sits att erkänna problemet och att entydigt fördöma sådana gäng-engagemang.

För inte är det väl sådana kretsar som Sverigedemokraterna vill tilltala när man utnämnt sig själva till språkrör för Sveriges ”oborstade, obildade pöbel”?

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons