Annons

Från ordning till visioner

Statsminister Ulf Kristersson (M) utlovade utökad kameraövervakning i sitt tal i Almedalen, men framför allt ökar han förväntningarna på reformer och skattesänkningar i kommande budgetar.
Ledare • Publicerad 26 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

En statsminister som framträder i Almedalen har mindre retorisk handlingsfrihet än oppositionsföreträdare eller för den delen ledare för övriga partier i regeringssamarbetet.

Statsministern återkommer med nya löften till hösten.
Statsministern återkommer med nya löften till hösten.Foto: Christine Olsson/TT

Utifrån det perspektivet var regeringschefen Ulf Kristerssons tal i rosornas och ruinernas stad ganska förutsägbart. Statsministern redovisade beslut och reformer, från satsningar på skolbibliotek till förändringar för att minska den psykiska ohälsan hos unga.

Annons

I sak har egentligen också den andra delen av regeringens mandatperiod inletts. De förslag som inte omsatts i utredningar kan inte träda i kraft före valet 2026. Utrymmet för nya reformer är således begränsat. Utom då på skattesidan.

”Kristerssons nyhet, något som hör Almedalstalen till, var flaggandet för att höstens budget kommer att inrymma reformer”

Kristerssons nyhet, något som hör Almedalstalen till, var flaggandet för att höstens budget kommer att inrymma reformer. Mer än så sades inte. Men kampen mot inflationen förklarades vara vunnen och därmed öppnas för en förändring av den ekonomiska politiken, bort från extrem återhållsamhet och inflationsbekämpning mot en något mer expansiv politik från finansminister Elisabeth Svantesson.

Att skatten på investeringssparkonton kommer att sänkas ter sig dock klart. Det är angivet i Tidöavtalet och frågan är redan behandlad av Lagrådet. Den hårda kritik som kommer från Lagrådet behöver regeringen denna gång inte närmare ta hänsyn till. Lagrådet närmast överprövar syftet med ett skattefritt sparande på max 300 000 kronor - det rör sig alltså inte om någon kritik som att skattesänkningen skulle stå i strid med grundlagen.

Det är att juridiskt söka pröva en ideologisk idé som går ut på att ökat sparande och eget kapital leder till stora fördelar för medborgare och familjer. Som ökad självständighet och trygghet. Och som Kristersson underströk, vilket alltför sällan görs, så har ju ett stärkt privat sparande också ett kollektivt samhälleligt värde. Det är när skattesänkningar ges både ett individuellt värde i form av egenmakt och frihet och ett samhälleligt i termer av att de får ekonomin att växa som de kan få bred acceptans.

Även den indexering av den statliga skatten som pausades förra året lär åter träda i kraft. Det innebär att färre kommer att behöva betala statlig skatt och att de höga svenska marginalskatterna därmed sänks. Det är viktiga frågor för regeringen i allmänhet, men för Moderaterna i synnerhet.

En fråga där verkligheten mer än ideologin tvingat fram förändring är synen på kameror. I talet utlovades en fördubbling av polisens övervakningskameror. Historiskt har det varit en känslig fråga för partiet. Många har velat definiera integritet som en rättighet och inte som i svensk tradition reducerat till ett ”intresse”.

Men som justitieminister Gunnar Strömmer nämnde är det idag främst tekniska hjälpmedel som leder polisen framåt i kampen mot gängbrottsligheten när tystnadskultur och skräcken för att vittna breder ut sig. Integritet omdefinieras till rätten till trygghet från brott.

Ja, få lär vända sig mot att Almedalen övervakas av både polisens kameror och drönare. En kameraoffensiv kan för övrigt bara uppfattas som legitim i ett samhälle där medborgarna litar på staten. Lyckas inte staten hantera våldsvågen lär också högtillitssamhället gå till historien. Det är insatsen i spelet.

Ulf Kristerssons tal antyder att löftet från valet om att ”få ordning på Sverige” inte är överspelat. Men att regeringsagendan från och med i höst också väntas rymma mer av visioner och framtid än lagande av ett trasigt samhälle.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons