Annons

EPP står stadigt i EU

Trots framgångarna för högerpopulister i Europa är det ett hälsotecken att kristdemokratiska och konservativa EPP stärker sin ställning i parlamentet.
Ledare • Publicerad 9 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (EPP) kan för sin del vara nöjd.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (EPP) kan för sin del vara nöjd.Foto: Sven Hoppe

Det går knappt att reflektera över EU och dess maskineri utan att samtidigt betrakta det i historiens ljus. Europasamarbetets första steg togs i hög grad som en försoning mellan de forna ärkefienderna Frankrike och Tyskland efter andra världskriget – och dessa två stora nationer utgör än i dag EU:s två tyngsta medlemmar.

I de amerikanska presidentvalen brukar resultaten i vissa av staterna tilldra sig extra mycket intresse, eftersom de spelar så stor roll för det slutgiltiga utfallet. På ett liknande sätt är EU-valresultatet i Tyskland och Frankrike av särskild vikt för hur sammansättningen i Europaparlamentet kommer att se ut.

Annons

De tyska och franska parlamentarikerna utgör tillsammans hela en fjärdedel av parlamentets ledamöter. Vilka partier som går fram där eller ej får alltså betydligt större påverkan på parlamentets partigrupper och deras styrkeförhållanden jämfört med valresultaten i exempelvis Sverige eller Finland.

”EU-valresultatet i Tyskland och Frankrike är av särskild vikt.”

Att högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) gick fram starkt är vid det här laget knappast förvånande; under hela valrörelsen har dess tillväxt förutspåtts. I ett land som står inför val till förbundsdagen nästa år har EU-valet fått något av ett mellanvalskaraktär. Framgångarna för AfD och det katastrofala resultatet för det regerande socialdemokratiska partiet blir ett slags opinionsyttring om förbundskansler Olaf Scholtz, som leder en koalition av socialdemokrater, liberaler och gröna.

Samtidigt förblir kristdemokratiska CDU/CSU störst i Tyskland – en av huvudspelarna i partigruppen EPP där även Moderaterna och Kristdemokraterna ingår.

Värre blev det i Frankrike där Marine Le Pens högernationalistiska Nationell samling utklassade presidenten Emanuel Macrons liberala parti Renaissance. Ett tungt slag mot den sittande presidenten bara två år efter presidentvalet; resultaten blev så omvälvande att Macron fann sig nödgad att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Högerpopulismen har otvetydigt gått framåt i EU, på bekostnad av gröna, röda och liberala partier. Många läxor finns att göra i kommande eftervalsanalyser runtom i Europa. Men högerpopulismen ser intressant nog inte ut att gå fram så mycket som många hade fruktat. Och det är ett glädjebesked att EPP inte bara förblir den största partigruppen, utan dessutom får än fler mandat. Onekligen ett hälsotecken och styrkebesked i en orolig tid.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons