Dödköttet är utmaningen
Problemet bestod istället i att allt större resurser flyttats över från verksamheterna till förvaltning och administrativ personal. Detta är ingalunda någonting unikt för Sverige. Nyligen avslöjade en nypensionerad tysk tjänsteman om hur han under hela sin yrkeskarriär i den offentliga sektorn inte gjort ett enda vettigt handtag.
Det ligger helt uppenbart en god tanke bakom Kalmar kommuns nya schemaläggningssystem – det ska sparas in på den administrativa personalen genom att de anställda i datasystemet kan lägga sina egna scheman. Dessutom är tanken att den ordinariepersonalen ska kunna fylla uppkomna luckor istället för att man ska behöva ringa in dyra vikarier.
Men. I stället för att frigöra resurser som kommer vård- och omsorgstagarna till del vittnar de anställda om att det tidskrävande schemaläggningssystemet tar tid från den ordinarie verksamheten. Det ligger i linje med en annan olycklig tendens i samtiden där specialiserad personal inom en rad olika yrken tvingas ägna allt större del av sin arbetstid åt andra uppgifter än de som de är utbildade för.
Såväl läkare som poliser berättar om hur de i stället för att vårda sjuka eller jaga skurkar dignar under pappersarbete som med fördel kunde utföras av för ändamålet lämpligare personer. Det innebär ett stort steg bakåt från den arbetsdelningens och specialiseringens princip som varit ett av huvudelementen i den civilisatoriska framgångssagan. Den offentliga sektorns stora utmaning framöver ligger i att skära bort det kostsamma administrativa dödköttet utan att göra sig av med vitala administrativa funktioner.
Lars Anders Johansson