Annons

Det gör skillnad vem som styr

En av huvudfrågorna som borgerligheten gick till val på var förändring. Det går att ha synpunkter på detaljer i reformerna som sjösätts, men sakta men säkert märks förändringen av.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om migrationsutvecklingen i Sverige.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om migrationsutvecklingen i Sverige.Foto: Christine Olsson/TT

I Danmark talas det nu alltså om att införa gränskontroller mot Sverige. Detta med anledning av inflödet av kriminella från Sverige till Danmark. Bara denna vecka greps några svenska tonåringar misstänkta för mordförsök i Danmark. Två andra svenskar har gripits för ett sprängdåd i Köpenhamn.

Att kriminaliteten spiller över i grannländerna har även hänt tidigare, det är inget nytt för denna mandatperiod. Det skadar relationerna mellan de nordiska länderna, och är ytterligare en anledning till varför den borgerliga regeringens prioritering av åtgärder mot gängbrottsligheten är påkallad.

Annons

Även om man med rätta kan ha synpunkter på detaljer i reformerna, och det finns ett genuint behov av även fler förebyggande åtgärder, så är ändå regeringen på rätt spår. Borgerligheten gick till val bland annat på just behovet av förändring i kampen mot gängen. Att den förändringen behövs har bara blivit tydligare.

”En borgerlig regering är något annat än en rödgrön sådan.”

Gängkriminaliteten har även som bekant ett samband med misslyckanden kopplade till tidigare migrations- och integrationspolitik. Ytterligare politiska områden där regeringen utlovat förändring. På den fronten kunde migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under torsdagen berätta att Sverige nu för första gången på 50 år har nettoutvandring.

Det vill säga, det är fler som utvandrar än som invandrar. Sverige ser enligt Migrationsverkets prognoser ut att få det lägsta antalet asylsökanden sedan 1997, och förra året ”ökade utvandringen bland personer födda i bland annat Irak, Somalia och Syrien.”

Minskad invandring och ökad utvandring är nu inte i sig ett egenvärde. Men i och med tidigare misslyckanden finns ett genuint behov av ordning i migrationspolitiken, för att integrationen ska kunna förbättras och även för att underlätta åtgärderna mot kriminaliteten.

De nya siffrorna är en påminnelse om att det gör skillnad vem som faktiskt styr landet. Det är för övrigt en viktig läxa för Sverigedemokraterna och dess väljare. Partiledaren Jimmie Åkesson har ibland talat nedsättande om de andra riksdagspartierna som ”sjuklövern” – som om det egentligen inte finns någon skillnad mellan de olika partierna, vad de vill uppnå och hur. Det är ett obildat och oärligt narrativ som bara kan torgföras om man antingen är okunnig om de olika partiernas historia, ideologi, sakpolitik och identitet, eller om man medvetet vill vilseleda. En borgerlig regering är något annat än en rödgrön sådan.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons