Annons

Allvar på Alvaret

Balansen mellan utveckling och bevarande av värden som kultur och historia är komplex i all landsbygd, men särskilt svår på Öland där landskapet är extra känsligt. Till detta kommer den historiska dimensionen; att reglerna om Öland som kunglig jaktmark lade en död hand över ön.
Ledare • Publicerad 15 februari 2013

Men när Mörbylånga kommun nu sågar Energimyndighetens ambition att göra Stora Alvaret till rikintresse för vindkraft handlar det om att försvara en landskapsbild, inte om att säga gärna vindkraft men inte här. Väderkvarnar vittnar ju för övrigt om att ölänningar alstrat energi genom vind under lång tid.

Det är lätt att förstå skepsisen. Ölands jordbrukare har fått utkämpa en svår strid gällande stenmurar som blockerar möjligheterna att utveckla lantbruket på några av Sveriges bördigaste marker. På den punkten har statliga myndigheter svårt att acceptera en förändring av landskapsbilden. När det kommer till vindkraftverk är hållningen från statens sida en annan. Energimyndigheten vill se 451 stycken – något som i hög utsträckning skulle påverka världsarvsmiljön. Undrar om det skulle godkännas av Världsnaturfonden som tidigare rest frågetecken över kraftutbyggnaden i den känsliga miljön.

Annons

Energimyndigheten deklarerade till pressgrannen Östran att den inte har till uppgift att väga olika intressen mot varandra. Stora delar av det tänkta området är skydat enligt Natura 2000 – områden som därför också är riks­intressen.

Det beskedet lugnar inte.

I vindkraftssammanhang väger inte Natura 2000-skyddet så starkt som man kan tro. Regeringen har haft politiska ambitioner att driva igenom expansionen även i skyddad natur - och få miljöintressen reagerar. Naturvårdsverket fick tillsammans med andra myndigheter i uppdrag att utreda etablering i Natura 2000 områdena vars skyddsstatus därigenom skulle försvagas. I rapporten (6743) konstaterades visserligen att ”möjligheterna till etablering är begränsade”.

Men blott det faktum att regeringen trycker på oroar. Naturintressen väger plötsligt lättare. Hela tanken med det av EU inrättade Natura 2000 undergrävs på Ölands sårbara jordlager.

Vän av lag och ordning invänder nu att Energimyndigheten kan besluta om vilka riksintressen som helst för vindkraft. Sista ordet har ju Mörbylånga kommun genom sitt möjliga veto från fullmäktige till vindkraft. Det ska kommunerna slå vakt om - även om det är ett helt unikt instrument som saknar motsvarighet. Det är över makten mark och vatten som självstyret bör vara som starkast.

Vetorätten är inte skriven i sten. När Energimyndighetens kartor över etableringar till slut är tryckta kan en rödgrön regering mycket väl komma att avskaffa det kommunala självstyret i denna för platsen så viktiga fråga.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons